12 ägg och 3 dygn senare så har jag äntligen bemästrat marängen. Har aldrig haft problem med detta recept tidigare och det jag gjorde fel var högst troligt att jag vispade i sockret för snabbt och för länge.
Nåväl, jag kan säga att det är värt att vara envis ibland för jädrans vad god denna pavlova med jordgubbar och basilikacoulis blev. Perfekt till påskfesten nu i helgen.
Basilikacoulis låter rent ut sagt rätt äckligt och när den stelnat till i kylskåpet över natten så såg den inte speciellt aptitlig ut. Men tillsammans med den söta marängen, grädden och jordgubbarna var den pricken över i. Helt galet gott.
Jag testade även att hälla den över några färska jordgubbar. Mmmm… mums. Jag vet nu vad jag ska frossa på i sommar. Limesockret kan behöva lite avlösning som tillbehör när de svenska jordgubbarna är som godast.
Pavlova med jordgubbar och basilikacoulis
4 personer
Ingredienser
- maränger
- vaniljgrädde
- jordgubbscoulis
- basilikacoulis
- färska jordgubbar, halverade
- pistaschnötter, osaltade och hackade
Ingredienser – Maräng
- 4 äggvitor
- 2 dl fint strösocker
- 2 tsk Maizena majsstärkelse
- 1 tsk vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger
Ingredienser – Jordgubbscoulis
- 0,5 dl jordgubbar
- 1 msk strösocker
Ingredienser – Basilikacoulis
- 0,75 dl färsk basilika
- 1 dl vit sirap
Ingredienser – Vaniljgrädde
- 3 dl vispgrädde
- 1 msk strösocker
- 0,5 vaniljstång
Gör så här
- Med fördel gör du marängerna och basilikacoulis dagen före. Sen är det bara att montera ihop din pavlova med en klick grädde, halverade jordgubbar, de båda såserna och till sist lite pistaschnötter på toppen.
Gör så här – Maräng
- Värm ugnen till 125°C.
- Vispa äggvitorna med elvisp och tillsätt sedan lite socker i taget. Vispa tills du kan dra ut marängen i långa ”snibbar” från vispen. Vispa inte för länge.
- Sikta över Maizena och häll i vinägern. Vänd försiktigt ner i smeten med en slickepott.
- Klicka ut marängsmeten till 4 jämna rundlar på ett bakplåtspapper.
- Grädda i mitten av ugnen i 1,5 timme. Stäng av värmen och låt marängerna stå kvar i ugnen ytterligare några timmar eller över natten.
- Hit kan man förbereda.
Gör så här – Jordgubbscoulis
- Puréa jordgubbarna och socker i en mixer eller med en mixerstav.
- Sila den genom en sil ner i en kastrull. Värm purén tills den blir lite sirapsaktig. Det tar ca 5 minuter.
Gör så här – Basilikacoulis
- Förväll basilikan i lite vatten i 30 sekunder. Häll snabbt över den i en sil och spola kallt vatten på så att kokningen avstannar.
- Pressa ur det sista vattnet och mixa basilikan tillsammans med vit sirap i en mixer eller med en mixerstav.
- Täck över och ställ svalt i minst 2 timmar, gärna över natten för att smakerna ska komma fram.
- Ta fram den en stund i rumstemperatur för att den ska bli flytande, eller värm den lite hastigt i mikrovågsugnen.
- Sila genom en sil före servering.
Gör så här – Vaniljgrädde
- Dela och skrapa ur vaniljstången. Blanda ner vaniljfröna i grädden (använd stången till något annat) tillsammans med sockret.
- Vispa grädden tills den formar små toppar. Den ska inte vara för hård.
sofia
Ser underbart fräscht och gott ut! Blev riktigt sugen på jordgubbar nu!
Från sött till salt
Ja den kommer absolut dyka upp på sommarens efterrättsbord. 🙂
Marie Roald
Det ser nydelig ut!!
Från sött till salt
Tack! 🙂
Mikaela
Tack för ett grymt recept! Tog blåbär ist för jordgubbar till coulis vilket också var en hit.
Upplevde dock att sirapen tog över lite mycket i smaken på basilikacoulisen. Blev bättre efter stått över natt (åt det mesta efter ca 2h I kylen dock :)) men jag hade nog velat ha mer basilikasmak, så testar vit sirap nästa gång, och kanske bara 0.5dl sirap till en kruka basilika.