Åh wow säger jag om dessa parmesankakor. Dom var verkligen det perfekta drinktilltugget. Gör dom någon dag i förväg och lägg ihop dom en stund innan servering och dina gäster kommer att lovorda dig.
Peston är godast om den görs i förväg och får stå och "gosa till sig" i kylskåpet en dag eller två. Men orkar du inte göra egen pesto så köp den färdig i matbutiken.
Parmesankakor med rostade tomater och pesto
ca 60 st
Ingredienser
- 30 cocktailtomater, delade i halvor
- olivolja
- havssalt och svartpeppar
- 2 vitlöksklyftor
- 260 g vetemjöl
- 200 g osaltat smör, rumstempererat
- 1 msk vispgrädde
- 1 krm torkad timjan
- 140 g parmesan, fint riven + lite extra att strö ovanpå
- 180 g pesto
- olivolja
- 60 små stjälkar färsk timjan
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Lägg tomathalvorna på en plåt eller i en ugnsfast form med snittytan uppåt. Stänk lite olivolja över, salta, peppra och rosta i ca 20 minuter eller tills tomaterna har blivit mjuka.
- Under tiden, rosta vitlöksklyftorna med lite olivolja invirade i aluminiumfolie i ca 30 minuter. Ta åt sidan och låt dom svalna innan du trycker ur dom ur skalet.
- Ställ tomaterna och vitlöken åt sidan och dra ner ugnsvärmen till 180°C.
- Kör smör och vetemjöl i en assistent med paddelvisp tills den går ihop. Tillsätt vispgrädde, vitlöksklyftorna, torkad timjan, parmesan och en nypa salt och rejält med peppar. Fortsätt att blanda tills allt har gått ihop väl.
- Häll ut degen på ett väl mjölat bakbord, degen kommer att kännas rätt så lös men det är så det ska vara.
- Rulla ihop den till en boll, vira in den i plastfolie och lägg den i kylskåpet i ca 30 minuter.
- Ta ut degen ur kylskåpet och kavla ut den på mjölat bakbord tills den är ca 5 mm tjock. Stansa ut kakor som är ca 5 cm i diameter.
- Lägg på en plåt, strössla lite extra parmesan över och baka i ca 25–30 minuter eller tills de har blivit ljust gyllenbruna.
- Låt de svalna helt.
- Kakorna kan du även göra någon dag i förväg och förvara i en burk med tätslutande lock.
- Lägg ihop munsbitarna genom att lägga en liten klick pesto i mitten av kakan, lägg på en tomathalva, en droppe olivolja och garnera med en timjankvist och extra riven parmesan.
milla
Det här låter riktigt smarrigt sparar receptet:)
Från sött till salt
Vad roligt. Det tycker jag absolut att du ska göra. 🙂