När vi var på Öströö Fårfarm i Halland för några år sedan såg jag att de sålde paprikamarmelad vilket lät väldigt spännande. Jag köpte en burk och tyckte att det var något av det godaste jag ätit i marmeladväg. Så när den burken var slut så var det bara att köpa hem paprikor och laga egen.
Vi äter den gärna på frukostmackan, till ost- och kex eller till alla typer av kött.
Paprikamarmelad
ca 8 dl
Ingredienser
- 350 g röd paprika (sköljd och rensad vikt, ca 2 paprikor)
- 5 dl + 3 msk strösocker
- 2,5 msk äppelcidervinäger
- 2,5 msk citronjuice
- 2 tsk röd melatin (vegetariskt geleringsmedel)
Gör så här
- Finhacka den sköljda paprikan.
- Lägg paprika, 5 dl strösocker och vinäger i en kastrull. Koka upp och rör tills sockret har lösts upp.
- Dra kastullen från plattan och låt marmeladen i rumstemperatur ca 1 timme.
- Rör ner citronjuice och koka upp marmeladen på nytt, låt den koka kraftigt i 5 minuter. Skumma av.
- Blanda melatinet tillsammans med 3 msk socker, rör ner i marmeladen under omrörning och koka i ytterligare 2 minuter.
- Gör marmeladprovet för att se att den är klar. Är den för lös, koka i ytterligare någon minut och upprepa marmeladprovet.
- Häll upp marmeladen på varma och rena burkar, sätt på lock och låt svalna helt i rumstemperatur. Förvara i kylskåpet.
Sandras Matkrypin säger
Wow! Kul med en annorlunda marmelad 🙂 Jag sparar ditt recept direkt.
Krii's Kitchen säger
Vad kul! Ja alltså jag älskar den. 🙂
Katarina Söderholm säger
2.5 msk dl citronjuice ?? Öh - deciliter eller matskedar ?
Hoppas att Du fortfarande svarar 🙂 jag ser ju att det här var ett tag se'n
Katarina
Krii's Kitchen säger
Men oj, där blev det knas. Tack för att du såg och frågade. Det ska vara msk och nu är det ändrat.
Ha det fint!
Med vänlig hälsning, Ulrica
Katarina Söderholm säger
Tack ! Måste prova 🙂
Katarina
Krii's Kitchen säger
Berätta hur det blev. 😀