Denna nötgranola är perfekt för dig som är glutenallergiker eller (som jag) äter måttligt med kolhydrater.
Den är härligt knaprig och jag äter den helst med turkisk eller rysk yoghurt och lite färska bär.
Nötgranola (LCHF)
2 liter
Ingredienser
- 150 g (2,5 dl) hasselnötter
- 150 g (2,5 dl) mandel
- 150 g (3 dl) mandelmjöl
- 100 g kokoschips
- 100 g (1,75 dl) solrosfrön
- 100 g (1,75 dl) pumpakärnor
- 2–4 tsk malen kanel eller kardemumma efter smak
- 45 g (0,5 dl) kallpressad kokosolja
- 50 g (0,5 dl) jordnötssmör
- 3 tsk vaniljextrakt eller 0,75 tsk vaniljpulver
- 1,25 dl vatten
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Hacka mandel och hasselnötter grovt.
- Blanda samman nötter, mandelmjöl, kokoschips, solrosfrön, pumpakärnor och kanel/kardemumma i en stor skål eller bunke.
- Smält kokosolja, tillsammans med jordnötssmör och vanilj. Häll i vattnet och rör om tills allt har blandat sig.
- Häll ner kokosblandningen i skålen/bunken och blanda samman allt ordentligt.
- Bred ut blandningen på två plåtar med bakplåtspapper.
- Grädda en plåt i taget i ca 35 minuter.
- Rör runt några gånger under tiden för att undvika att granolan bränns.
- Låt svalna och förvara i en burk med tättslutande lock.
Nut granola (Low carb)
makes about 2 litres
Ingredients
- 150 g hazelnuts
- 150 g almonds
- 150 g almond flour
- 100 g coconut chips
- 100 g sunflower seeds
- 100 g pumpkin seeds
- 2–4 tsp ground cinnamon or cardamom to taste
- 45 g cold pressed coconut oil
- 50 g peanut butter
- 3 tsp vanilla extract or 0.75 tsp vanilla powder
- 125 ml water
How to
- Set the oven to 350°F (175°C).
- Roughly chop almonds and hazelnuts.
- Mix the nuts, almond flour, coconut chips, sunflower seeds, pumpkin seeds and cinnamon/cardamon in a large bowl.
- Melt coconut oil, together with peanut butter and vanilla. Pour in the water and stir until everything is mixed.
- Pour the coconut mixture into the bowl and mix everything thoroughly.
- Spread the mixture on two baking trays lined with parchment paper.
- Bake one tray at a time for about 35 minutes.
- Stir a few times during this time to prevent the granola from burning.
- Allow to cool and store in a jar with a tight-fitting lid.
Lämna gärna ett svar