Mazarinkaka måste vara något av det bästa bakverk som finns. Så när min vän Annelies vackra bok innehöll en mazarinkaka med kardemumma och blåbär så var jag bara tvungen att baka den. Men jag valde att byta ut kryddorna mot saffran istället då det passade bättre nu så här i juletid och den blev makalöst god.
Välj själv om du vill att glasyren ska smaka lite apelsin eller om du bara vill att den ska vara en helt vanlig sockerglasyr.
Jag har både dekorerat med lite torkade apelsinskivor och apelsinzest och jag tycker att både varianterna blir vackra. Men dekorera helt och hållet som du själv vill.
Mazarinkaka med saffran
8–10 bitar
Ingredienser – Kaka
- 300 g mandelmassa, grovt riven
- 100 g smör, rumsvarmt
- 2 ägg
- 0,5 g saffran
- 1 msk strösocker
- 150 g (3 dl) mandelmjöl
- 1 tsk bakpulver
- en nypa salt
- 1 apelsin, zest (valfritt)
Ingredienser – Glasyr
- 3 dl (180 g) florsocker
- ca 2 msk vatten eller pressad apelsinsaft
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smöra och mjöla en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter. Du kan även spänna fast ett bakplåtspapper i botten av formen och klippa av överflödigt papper.
- Vispa samman mandelmassa och smör lite snabbt.
- Tillsätt ett ägg i taget och rör om.
- Mortla samman saffran med strösocker och rör ner det i smeten.
- Blanda samman mandelmjöl, bakpulver, och salt och vispa ner det i smeten.
- Häll smeten i formen och jämna till ytan med en slickepott fuktad med lite vatten. Den kommer inte att flyta ut och jämna till sig i ugnen.
- Grädda kakan strax under mitten av ugnen i ca 30 minuter. Känn med en provsticka att den är klar.
- Låt kakan kallna helt.
- Vispa samman florsocker och vatten eller pressad apelsinsaft till en slät glasyr. Vill du ha den lösare, tillsätt mer vatten eller apelsinsaft.
- Bred eller ringla glasyren över den kalla kakan och dekorera med t.ex. torkade apelsinskivor eller lite rivet apelsinzest.
Saffron mazarin cake
Serves 8–10
Ingredients – Cake
- 300 g almond paste, coarsely grated
- 100 g butter, softened
- 2 eggs
- 0.5 g saffron
- 1 tbsp granulated sugar
- 150 g almond flour
- 1 tsp baking powder
- a pinch of salt
- 1 orange, zest (optional)
Ingredients – Glaze
- 180 g powdered sugar
- about 2 tbsp water or squeezed orange juice
How to
- Preheat the oven to 350°F (175°C).
- Grease and dust a springform tin with flour, about 20 cm in diameter. You can also line it with baking paper.
- Whisk together almond paste and butter.
- Add one egg at a time and whisk.
- Grind the saffron together with granulated sugar and stir it into the batter.
- Mix together almond flour, baking powder, and salt and whisk it into the batter.
- Pour the batter into the tin and smooth the surface with a spatula dipped in a little water.
- Bake the cake just below the middle of the oven for about 30 minutes. Feel with a cake tester that it is ready.
- Let the cake cool completely.
- Whisk together powdered sugar and water or squeezed orange juice to a smooth glaze. For a looser glaze, add more water or orange juice.
- Spread or drizzle the glaze over the cold cake and decorate with e.g. dried orange slices or a little grated orange zest.
Lämna gärna ett svar