Bjud på en smakrik lingonkola med en touch av stjärnanis och kanel – en perfekt kombination av syrlighet och värmande kryddor. Ett enkelt och lyxigt godis att göra till jul eller som gå-bort-present!
Lingonkola med stjärnanis och kanel
ca 75 kolor
Ingredienser
- 75 g glykos
- 500 g strösocker
- 250 g lingonpuré, ca 400 g mixade och passerade lingon
- 250 g (2,5 dl) vispgrädde
- 50 g smör
- 20 g (4 tsk) pressad citronsaft
- 3 stjärnanis
- 2 kanelstång
- 0,5 vaniljstång eller 0,75 tsk vaniljpulver
Gör så här
- Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper.
- Om du använder vaniljstång, dela den på längden och skrapa ur fröna.
- Mät upp alla ingredienser i en kastrull.
- Koka upp och låt koka på hög värme, under full uppsikt. Purén har en tendens att sjunka till botten och brännas, så konstant omrörning rekommenderas.
- Ta av kastrullen från plattan då kolan nått 127°C, gör ett kulprov* om du är osäker.
- Plocka ur stjärnanis, kanelstång och vaniljstång ur kolasmeten.
- Häll upp kolan i den bakplåtspappersklädda formen. Låt svalna ca 4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
*Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är den klar.
Lingonberry caramels with star anise and cinnamon
makes about 75
Ingredients
- 75 g glucose syrup
- 500 g granulated sugar
- 250 g lingonberry purée, about 400 g mixed and strained lingonberries
- 250 g heavy cream
- 50 g butter
- 20 g (4 tsp) fresh lemon juice
- 3 star anise
- 2 cinnamon sticks
- 0.5 vanilla pod or 0.75 tsp vanilla powder
How to
- Dress a square baking tin, about 20×20 cm, with parchment paper.
- If you use a vanilla pod, divide it lengthwise and scrape out the seeds.
- Measure all the ingredients in a saucepan.
- Bring to the boil over high heat and let it boil under full supervision. The purée tends to sink to the bottom and burn, so constant stirring is recommended.
- Remove the pan from the heat when the caramel has reached 260°F (127°C). If you are unsure your caramel is ready, do a test*.
- Remove the star anise, cinnamon stick and vanilla pod from the caramel.
- Pour the caramel into the baking paper-lined tin. Allow to cool for about 4 hours at room temperature, then cut into pieces and wrap in baking paper or candy wrapping paper. Store dry and cool.
*How to test that the caramel is ready: Drip some hot caramel into a glass of cold water, if you can make a smal ball off it, it's ready.
Lämna gärna ett svar