Krii's Kitchen

  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Lingonkola med stjärnanis och kanel

    2024-12-01

    Till receptet
    The recipe

    Bjud på en smakrik lingonkola med en touch av stjärnanis och kanel – en perfekt kombination av syrlighet och värmande kryddor. Ett enkelt och lyxigt godis att göra till jul eller som gå-bort-present!

    Lingonkola med stjärnanis och kanel

    Lingonkola med stjärnanis och kanel

    ca 75 kolor

    Ingredienser

    • 75 g glykos
    • 500 g strösocker
    • 250 g lingonpuré, ca 400 g mixade och passerade lingon
    • 250 g (2,5 dl) vispgrädde
    • 50 g smör
    • 20 g (4 tsk) pressad citronsaft
    • 3 stjärnanis
    • 2 kanelstång
    • 0,5 vaniljstång eller 0,75 tsk vaniljpulver

    Gör så här

    1. Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper.
    2. Om du använder vaniljstång, dela den på längden och skrapa ur fröna.
    3. Mät upp alla ingredienser i en kastrull.
    4. Koka upp och låt koka på hög värme, under full uppsikt. Purén har en tendens att sjunka till botten och brännas, så konstant omrörning rekommenderas.
    5. Ta av kastrullen från plattan då kolan nått 127°C, gör ett kulprov* om du är osäker.
    6. Plocka ur stjärnanis, kanelstång och vaniljstång ur kolasmeten.
    7. Häll upp kolan i den bakplåtspappersklädda formen. Låt svalna ca 4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

    *Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är den klar.


    Lingonberry caramels with star anise and cinnamon

    makes about 75

    Ingredients

    • 75 g glucose syrup
    • 500 g granulated sugar
    • 250 g lingonberry purée, about 400 g mixed and strained lingonberries
    • 250 g heavy cream
    • 50 g butter
    • 20 g (4 tsp) fresh lemon juice
    • 3 star anise
    • 2 cinnamon sticks
    • 0.5 vanilla pod or 0.75 tsp vanilla powder

    How to

    1. Dress a square baking tin, about 20×20 cm, with parchment paper.
    2. If you use a vanilla pod, divide it lengthwise and scrape out the seeds.
    3. Measure all the ingredients in a saucepan.
    4. Bring to the boil over high heat and let it boil under full supervision. The purée tends to sink to the bottom and burn, so constant stirring is recommended.
    5. Remove the pan from the heat when the caramel has reached 260°F (127°C). If you are unsure your caramel is ready, do a test*.
    6. Remove the star anise, cinnamon stick and vanilla pod from the caramel.
    7. Pour the caramel into the baking paper-lined tin. Allow to cool for about 4 hours at room temperature, then cut into pieces and wrap in baking paper or candy wrapping paper. Store dry and cool.

    *How to test that the caramel is ready: Drip some hot caramel into a glass of cold water, if you can make a smal ball off it, it's ready.


    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Affogato
      Affogato
    • Key Lime Pie
      Key Lime pie
    • Jordnötsglassar
      Jordnötsglassar – mini pops (LCHF)
    • Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
      Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot
    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)
    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma
    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM

    Give your ice cubes that little something extra. 🌸🌼
.
Ge dina iskuber det där lilla extra. 🌸🌼
.
.
#foodstylingandphotography #kriiskitchen #stilllifefoodphotography #flowericecubes #icecubes
    Summer is here, and before it’s over, I will hav Summer is here, and before it’s over, I will have eaten my own weight in strawberries. 🍓
.
Sommaren är här och innan den är över har jag ätit min egen vikt i jordgubbar. 🍓
.
.
#summerflavours #foodphotography #foodstories #foodstylingandphotography #kriiskitchen #foodandflatlay #strawberries
    A strawberry's best friend has to be lime sugar. 🍓
Recipe:
1 lime, zest
90 g granulated sugar
1️⃣ Mix the zest from the lime together with the granulated sugar.
2️⃣ Serve with fresh strawberries.
.
En jordgubbes bästa vän måste ändå vara limesocker. 🍓
Recept:
1 lime, rivet zest
1 dl strösocker
1️⃣ Blanda samman zest från lime tillsammans med strösockret.
2️⃣ Servera tillsammans med färska jordgubbar.
.
.
#summerrecipes #summerflavours #foodstories #kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #strawberries #limesugar
    Rhubarb Gin & Tonic. 🩷 Recipe: 200 g rhubarb 40 Rhubarb Gin & Tonic. 🩷
Recipe:
200 g rhubarb
400 ml gin
1. Rinse, trim and slice the rhubarb.
2. Pour the gin into a glass jar or pitcher and add the rhubarb.
3. Place a lid or cover with plastic wrap and place in the refrigerator for 1–2 days.
4. Strain the rhubarb and pour into a bottle. Store in the refrigerator.
.
Rabarbergin & Tonic. 🩷
Recept:
200 g rabarber
400 ml gin
1. Skölj, ansa och skiva rabarbern.
2. Häll upp gin i en glasburk eller kanna och tillsätt rabarbern.
3. Sätt på ett lock eller täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet 1–2 dagar.
4. Sila av rabarbern och häll upp på en flaska. Förvara i kylskåpet.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails #summerflavours #summerrecipes #rhubarbgin #rhubarbrecipes
    Heirloom tomatoes are the best kind of tomato. . H Heirloom tomatoes are the best kind of tomato.
.
Heirloom-tomater är verkligen de bästa sortens tomater.
.
.
#summerflavours #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #tomatoes #heirloomtomatoes
    Did you make something with lilacs this year? . La Did you make something with lilacs this year?
.
Lagade du något med syrener i år?
.
.
#kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #foodstories #nordicfood #springflavours #springrecipes #lilacsyrup #lilacrecipes #colourfulfood
    %d