Ännu ett kolarecept till samlingarna. Jag älskar verkligen kola, både att äta och att laga (för det är ju rätt så enkelt och blir ju så gott). Denna lingonkola är toppad med rostad mandelmassa och och har en sötsyrlig smak som passar fint mellan all ischoklad och mastiga chokladpraliner.
Lingonkola med rostad mandelmassa
ca 75 kolor
Ingredienser
- 75 g glykos
- 500 g strösocker
- 250 g lingonpuré, ca 400 g mixade och passerade lingon
- 250 g vispgrädde
- 50 g smör
- 20 g pressad citronsaft
- 100 g mandelmassa
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Riv mandelmassan över en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen i ca 5 minuter. Passa nog för det bränns lätt!
- Ta ur plåten ur ugnen och låt svalna.
- Mät upp glykos, strösocker, lingonpuré, grädde, smör och pressad citronsaft i en kastrull. Koka upp och låt det koka på hög värme under omrörning, passa så att purén inte bränns vid i botten.
- Ta av kastrullen från plattan då kolan nått 127°C, gör ett kulprov* om du är osäker.
- Häll kolan i en form, ca 20x20 cm, och strö över den rostade mandelmassan. Låt kolan svalna i rumstemperatur i ca 5 timmar.
- Skär kolan i bitar och slå in i smörpapper.
Grundrecept från Pärlans Konfektyr
Lämna gärna ett svar