Denna lemon pie-glass är en jätteläcker blandning av sött, syrligt, gräddigt och knaprigt. Vaniljsmulorna riskerar alltid att ta slut innan dom hunnit blandas ner i glassen för dom är galet goda.
Orkar du varken göra vaniljsmulorna eller lemon curden så kan du köpa i affären. Du kan ta drömmar eller någon favoritkaka och smula ner, men jag lovar dig att dom är värda det lilla extra besväret.
Lemon Pie-glass
8 personer
Ingredienser
- vaniljglass
- vaniljsmulor
- lemon curd
- 10 maränger, grovt krossade
Ingredienser – Vaniljglass
- 1 vaniljstång
- 4 dl mjölk, 3%
- 3 dl vispgrädde
- 6 äggulor
- 2 dl socker
Ingredienser – Vaniljsmulor
- 40 g smör, skuret i tärningar
- 1 dl vetemjöl
- 2 msk strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
Ingredienser – Lemon curd
- 1,5 citroner
- 25 g smör
- 100 g strösocker
- 1 ägg
- 1 äggula
Gör så här – Vaniljglass
- Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.
- Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85°C under vispning. Det får inte koka!
- Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Sila av och låt svalna. Låt glassmassan stå i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
Gör så här – Vaniljsmulor
- Blanda alla ingredienser till en smulig pajdeg i en bunke. Låt vila i kylen ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Strö ut smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 10–12 minuter eller tills smulorna börjar bli gyllenbruna.
- Ta ut smulorna ur ugnen och låt dem svalna på plåten.
Gör så här – Lemon curd
- Lägg citronskal, citronsaft, smör och socker i en rostfri kastrull, smält på låg värme. Ta av från plattan.
- Rör ihop ägg och äggula i en bunke, häll ner det i kastrullen under kraftig vispning. Sätt tillbaka kastrullen på värmen och sjud tills krämen tjocknar. Den får inte koka.
- Sila av och låt svalna i rumstemperatur.
Gör så här – Lemon Pie-glass
- Kör glassen i glassmaskin, lägg över i en burk och varva med lemon curd, vaniljsmulor och maränger. Ställ in i frysen 1–2 timmar.
- Du kan även varva allt i pinnglassformar. Sätt i en glasspinne i varje form och låt dom gärna stå i frysen över natten. Spola varmt vatten över formarna och lossa försiktigt glassarna. Lägg i en burk med tätslutande lock och förvara i frysen.
Recept: Elisabeth Johansson
Lämna gärna ett svar