Jag länge gått och funderat på om inte smak av rosor och kardemumma skulle passa fantastiskt bra i en gräddig kola. Och visst hade jag helt rätt, det smakade underbart gott.
Jag har knappt någon erfarenhet av rosenvatten och tycker det är svårt att veta hur man ska dosera. Precis som med apelsinblomsvatten så är det jättegott i precis lagom mängd men jätteäckligt om det bara blir liiite för mycket. Sen vet jag inte om alla sorters rosenvatten har ungefär samma styrka. Så därför får du testa dig fram till vad du tycker är gott.
Dessa kolor fick en mild smak av kardemumma och något blommigt. Helt lagom enligt mig.
Om du hittar kanderade rosenblad så är det både fint och gott att krossa lite och strössla över kolan. Men det går lika bra utan.
Om du är som jag och älskar kola, så hittar du fler recept här.
Kola med smak av kardemumma och rosor
ca 50 kolor
Ingredienser
- 75 g smör
- 200 g (2 dl) vispgrädde
- 0,5 st vaniljstång eller 1 tsk vaniljpulver
- 0,5 tsk havssalt
- 170 g glykossirap
- 250 g socker
- 0,5 tsk mald kardemumma
- 1–2 tsk rosenvatten
- ev. kanderade rosenblad, krossade
Gör så här
- Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper.
- Om du använder vaniljstång, dela den på längden och skrapa ur fröna.
- Värm grädde, smör, vanilj (både frön och stång) och havssalt och värm så att smöret smälter.
- Koka samtidigt upp glykossirap och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170°C, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
- Tag av kastrullen med det smälta sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Var försiktig för det kan bubbla och skvätta lite så ha gärna grytvantarna på dig. Rör tills allt är jämnt och slätt.
- Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
- Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 124°C. Om du är osäker, gör gärna kulprov*.
- Tag ur vaniljstången.
- Tillsätt mald kardemumma och rosenvatten. Smaka dig fram till hur mycket smak du vill ha genom att droppa lite kolasmet i ett glas med kallt vatten och provsmaka.
- Häll upp kolan i den bakplåtspappersklädda formen och strö eventuellt över krossade kanderade rosenblad.
- Låt svalna 3–4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
*Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är smeten klar.
Rose and cardamom caramels
Makes about 50
Ingredients
- 75 g butter
- 200 g (200 ml) heavy cream
- 0.5 vanilla pod or 1 tsp vanilla powder
- 0.5 tsp sea salt
- 170 g glucose syrup
- 250 g granulated sugar
- 0.5 tsp ground cardamom
- 1–2 tsp rose water
- candied rose petals, crushed (optional)
How to
- Dress a baking tin, about 20×20 cm, with parchment paper.
- If you use a vanilla pod, divide it lengthwise and scrape out the seeds.
- Heat up cream, butter, vanilla (both seeds and pod) and sea salt until the butter melts.
- At the same time, boil glucose syrup and sugar on high heat in a deep saucepan to about 338°F (170°C), the color should then be light amber.
- Remove the saucepan with the melted sugar from the stove and gently stir in the butter and cream mixture. Be careful because it can bubble a little, so wear oven gloves. Stir until everything is smooth and even.
- Put the saucepan back on the stove, lower the heat, and bring to the boil again.
- Stir occasionally so that it does not burn at the bottom and remove when the caramel has reached about 256°F (124°C). If you are unsure your caramel is ready, do a test*.
- Remove the vanilla pod.
- Add ground cardamom and rose water (a little at a time to the flavour you want). Drip some caramel into a glass of cold water and taste it.
- Pour the caramel into the baking paper-lined tin and sprinkle with crushed candied rose petals (optional).
- Allow to cool for 3–4 hours at room temperature, then cut into pieces and wrap in baking paper or candy wrapping paper. Store dry and cool.
* How to test that the caramel is ready: Drip some hot caramel into a glass of cold water, if you can make a smal ball off it, it's ready.
Lämna gärna ett svar