• Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Kladdkaka med saffran och vit choklad

    2024-12-20

    Till receptet
    The recipe
    Kladdkaka med saffran och vit choklad

    Kladdkaka är en av de där bakverken som nästan alltid går hem, oavsett tillfälle. Så vad sägs om att ge den klassiska kakan en liten smaktwist? Den här varianten med saffran och vit choklad sprider lite guldkant över både vardag och fest.

    Kladdkaka med saffran och vit choklad

    Saffran är ju verkligen en krydda som hör julen till och jag försöker att använda den till mer än bara i lussebullar. Så att smaksätta en kladdkaka med saffran tillsammans med vit choklad och lite apelsin var verkligen en match made in heaven. Den flagade mandeln på toppen ger en fin crunch och en klick lättvispad grädde till ger det där lilla extra.

    Kladdkaka med saffran och vit choklad

    Kladdkaka med saffran och vit choklad

    8 personer

    Ingredienser

    • 0,5 g (1 krm) saffran
    • 1 msk Cointreau
    • 1 apelsin, rivet zest
    • 100 g vit choklad
    • 100 g smör
    • 2 ägg
    • 2 dl strösocker
    • 2 dl vetemjöl
    • 15 g (0,5 dl) flagad mandel
    • 1 msk florsocker
    • vispad grädde till servering

    Gör så här

    1. Blanda samman saffran, Cointreau och rivet apelsinzest och låt det stå och dra i ca 1 timme.
    2. Sätt ugnen på 175°C.
    3. Smörj en springform 20–24 cm i diameter och klä botten med ett bakplåtspapper.
    4. Finhacka chokladen.
    5. Smält smöret och rör ner saffransblandningen. Tillsätt chokladen och rör tills den smält.
    6. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke och rör ner chokladsmöret.
    7. Sikta ner vetemjölet och vänd runt till en slät smet.
    8. Häll smeten i formen och strö över flagad mandel.
    9. Grädda kakan i mitten av ugnen mellan 15–25 minuter beroende storleken på formen. Ju större form ju kortare gräddningstid. Den ska vara lite kladdig i mitten.
    10. Låt kakan svalna innan du tar ur den ur formen.
    11. Pudra över florsocker precis innan servering.
    12. Servera med lösvispad grädde.

    Saffron and white chocolate sticky cake

    serves 8

    Ingredients

    • 0.5 g saffron
    • 1 tbsp Cointreau
    • zest of 1 orange
    • 100 g white chocolate
    • 100 g butter
    • 2 eggs
    • 180 g granulated sugar
    • 120 g all-purpose flour
    • 15 g flaked almonds
    • 1 tbsp icing sugar
    • whipped cream for serving

    How to

    1. Combine the saffron, Cointreau, and grated orange zest in a small bowl. Let it infuse for about 1 hour.
    2. Preheat the oven to 350°F (175°C).
    3. Grease a springform tin (20–24 cm in diameter) and line the base with baking paper.
    4. Finely chop the white chocolate.
    5. Melt the butter in a saucepan and stir in the saffron mixture. Add the chopped chocolate and stir until melted and smooth.
    6. In a mixing bowl, whisk the eggs and granulated sugar until light and fluffy. Gently fold in the chocolate mixture.
    7. Sift the flour into the batter and carefully fold until you have a smooth mixture.
    8. Pour the batter into the prepared tin and sprinkle the flaked almonds over the top.
    9. Bake the cake in the centre of the oven for 15–25 minutes, depending on the size of your tin. The larger the tin, the shorter the baking time. The centre should remain slightly sticky.
    10. Allow the cake to cool completely before removing it from the tin.
    11. Dust with icing sugar just before serving.
    12. Serve with lightly whipped cream.

    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Citron- och rosmarinkakor
      Citron- och rosmarinkakor
    • Jordgubbssylt med vanilj
      Jordgubbssylt med vanilj
    • Affogato
      Affogato
    • Key Lime Pie
      Key Lime pie

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot
    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)
    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma
    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM

    What could be a more delicious sweet treat in the What could be a more delicious sweet treat in the summer than ice cream? 🍦
.
Vad kan vara en godare sötsak på sommaren än glass? 🍦
.
.
#foodstylingandphotography #icecreamlover #icecreamtime #foodphotography #kriiskitchen #homemadeicecream #foodstories #stilllifefoodphotography #summerflavours #summerrecipes #icecreamlovers
    My favourite summer berry has to be the strawberry My favourite summer berry has to be the strawberry. 🍓🌸
.
Mitt favoritbär i sommartider måste ändå vara jordgubben. 🍓🌸
.
.
#foodstylingandphotography #foodphotography #kriiskitchen #foodstories #stilllifefoodphotography #summerflavours #summerrecipes #strawberries #jordgubbar #summerberries
    Give your ice cubes that little something extra. 🌸🌼
.
Ge dina iskuber det där lilla extra. 🌸🌼
.
.
#foodstylingandphotography #kriiskitchen #stilllifefoodphotography #flowericecubes #icecubes
    Summer is here, and before it’s over, I will hav Summer is here, and before it’s over, I will have eaten my own weight in strawberries. 🍓
.
Sommaren är här och innan den är över har jag ätit min egen vikt i jordgubbar. 🍓
.
.
#summerflavours #foodphotography #foodstories #foodstylingandphotography #kriiskitchen #foodandflatlay #strawberries
    A strawberry's best friend has to be lime sugar. 🍓
Recipe:
1 lime, zest
90 g granulated sugar
1️⃣ Mix the zest from the lime together with the granulated sugar.
2️⃣ Serve with fresh strawberries.
.
En jordgubbes bästa vän måste ändå vara limesocker. 🍓
Recept:
1 lime, rivet zest
1 dl strösocker
1️⃣ Blanda samman zest från lime tillsammans med strösockret.
2️⃣ Servera tillsammans med färska jordgubbar.
.
.
#summerrecipes #summerflavours #foodstories #kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #strawberries #limesugar
    Rhubarb Gin & Tonic. 🩷 Recipe: 200 g rhubarb 40 Rhubarb Gin & Tonic. 🩷
Recipe:
200 g rhubarb
400 ml gin
1. Rinse, trim and slice the rhubarb.
2. Pour the gin into a glass jar or pitcher and add the rhubarb.
3. Place a lid or cover with plastic wrap and place in the refrigerator for 1–2 days.
4. Strain the rhubarb and pour into a bottle. Store in the refrigerator.
.
Rabarbergin & Tonic. 🩷
Recept:
200 g rabarber
400 ml gin
1. Skölj, ansa och skiva rabarbern.
2. Häll upp gin i en glasburk eller kanna och tillsätt rabarbern.
3. Sätt på ett lock eller täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet 1–2 dagar.
4. Sila av rabarbern och häll upp på en flaska. Förvara i kylskåpet.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails #summerflavours #summerrecipes #rhubarbgin #rhubarbrecipes
    %d