För mig är detta kladdkakornas kladdkaka och jag har bakat den hur många gånger som helst. Jag tröttnar verkligen aldrig på den.
Jag har använt den som tårtbotten till moussetårtor och den är god både med och utan tillbehör. Men det är klart det är alltid gott med lite extra på toppen. Här är det kolagrädde och hallon som förgyller lite extra.
Kladdkaka med kolagrädde
6–8 personer
Ingredienser – Kladdkaka
- 4 st ägg
- 2,25 dl strösocker
- 200 g mörk choklad, 70%
- 200 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
Ingredienser – Kolagrädde
- 2 dl grädde
- 0,75 dl dulce de leche
Gör så här – Kladdkaka
- Sätt ugnen på 225°C.
- Smörj och bröa en form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter.
- Vispa ägg och strösocker tills det blir vitt och pösigt.
- Smält chokladen över vattenbad eller i mikron och blanda ner smöret så att det smälter. Blanda ner chokladsmöret i äggvispet.
- Blanda vetemjöl och bakpulver, sikta det över smeten och vänd sedan ner det. Häll sedan i smeten i formen.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Den ska vara kladdig i mitten och kan upplevas som obakad men den stelnar när den blir kall.
- Låt den svalna i kylen för att lättare få ut kakan ur formen.
- Servera den rumstempererad med en klick grädde och färska bär, eller som här med en ordentlig klick kolagrädde.
Gör så här – Kolagrädde
- Vispa samman alla ingredienser med en elvisp på medel hastighet tills det bildas fasta toppar.
- Förvara i kylskåpet fram till severing.
Swedish Sticky Chocolate Cake with Dulce de leche whipped cream
serves 6–8
Ingredients – Cake
- 4 eggs
- 200 g granulated sugar
- 200 g dark chocolate, 70%
- 200 g butter
- 180 g all-purpose flour
- 2 tsp baking powder
Ingredients – Dulce de leche whipped cream
- 200 ml heavy whipping cream
- 75 ml dulce de leche
How to – Cake
- Preheat the oven to 440°F (225°C).
- Grease and dust a springform tin with flour, about 20 cm in diameter. You can also line it with baking paper.
- Whisk eggs and granulated sugar until the mixture is pale yellow in colour.
- Melt the chocolate over a water bath or in the microwave and then stir in the butter so that it melts. Stir the chocolate butter into the egg batter.
- Mix flour and baking powder, sift it over the batter and fold until incorporated. Then pour the batter into the springform.
- Bake in the middle of the oven for about 12 minutes. It can be perceived as unbaked in the middle, but it solidifies when it gets cold.
- Let it cool in the fridge to make it easier to get the cake out of the springform.
- Serve it at room temperature with whipped cream and fresh berries, or as here with dulce de leche whipped cream.
How to – Dulce de leche whipped cream
- Combine all ingredients in an electric mixer and mix on medium speed, just until hard peaks form.
- Store in the fridge until serving.
Joanna-Livet med Asperger+reumatism säger
mummsss