
För mig är kanelbullar likställt med barndom och mammas bullbak. Det kanske är så för dig med? I vilket fall så är det nog det bakverk jag minns att hon bakade mest, ja och så drömmar förstås.

Jag bakar sällan bullar, eller jästa degar överhuvudtaget men det får det nog allt ta och vara slut på, för det är ju så himla gott. Men det måste vara hembakade bullar. Köpta tycker jag oftast är för torra.

Detta är även första gången jag försöker mig på att snurra bullarna, helt enkelt för att mina formar var slut. Det blev kanske inte perfekt, men det blev likväl väldigt gott.
Pensla också gärna bullarna med sockerlag för fin glans och för att hålla bullarna saftiga längre.

Ta en, ta två eller ge bort en påse till någon du tycker om.
Kanelbullar
ca 20–25 stycken
Ingredienser – Deg
- 1 msk kardemummakärnor
- 3 dl mjölk
- 50 g färsk jäst
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 150 g smör, rumstempererat
- 1 ägg
- 11–12 dl vetemjöl special
Ingredienser – Fyllning
- 200 g smör, rumstempererat
- 1 dl råsocker
- 1,5 msk kanel
- 1 ägg, till pensling
- pärlsocker
Ingredienser – Sockerlag
- 2 dl vatten
- 1 dl strösocker
Gör så här
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37°C.
- Smula ner jästen i en bunke och lös den med mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg i en degblandare, ca 10 minuter.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
- Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning.
- Dela degen på hälften och kavla ut en halva i taget till en rektangel, ca 1 cm tjock.
- Bred över hälften av fyllningen över degen och vik den dubbel från långsidan. Kavla ut den lite försiktigt och skär sedan 1 cm breda remsor.
- Ta två remsor i taget, tvinna dem lätt och snurra dem sedan lite slarvigt runt 2 fingrar. Avsluta med att vika in änden under bullen. Lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Gör likadant med den andra deghalvan.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Gör under tiden sockerlagen genom att koka ihop vatten och strösocker.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Pensla bullarna direkt med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Lämna gärna ett svar