Krii's Kitchen

  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Kanelbullar

    2020-10-15

    Till receptet
    The recipe
    Kanelbullar och kaffe

    För mig är kanelbullar likställt med barndom och mammas bullbak. Det kanske är så för dig med? I vilket fall så är det nog det bakverk jag minns att hon bakade mest, ja och så vaniljdrömmar förstås.

    Kanelbullar på plåt
    Kanelbullar på plåt

    Jag bakar sällan bullar, eller andra jästa degar, men det får det nog allt ta och vara slut på, för det är ju så himla gott. Men det måste vara hembakade bullar. Köpta tycker jag oftast är för torra, om man inte köper dom från något bageri förstås.

    Kanelbullar på plåt

    Ta en, ta två eller ge bort en påse till någon du tycker om.


    Kanelbullar

    ca 25 stycken

    Ingredienser – Deg

    • 1 msk kardemummakärnor
    • 3 dl mjölk
    • 50 g färsk jäst
    • 1,5 dl strösocker
    • 0,5 tsk salt
    • 150 g smör, rumstempererat
    • 1 ägg
    • 11–12 dl vetemjöl

    Ingredienser – Fyllning och dekoration

    • 200 g smör, rumstempererat
    • 1 dl råsocker
    • 1,5 msk kanel
    • 1 ägg, till pensling
    • pärlsocker

    Ingredienser – Sockerlag

    • 2 dl vatten
    • 1 dl strösocker

    Gör så här

    1. Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm, 37°C.
    2. Smula ner jästen i en stor bunke och lös den med hälften av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
    3. Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg i en degblandare, ca 10 minuter.
    4. Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
    5. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning.
    6. Dela degen på hälften och kavla ut en halva i taget till en rektangel, ca 1 cm tjock.
    7. Bred över hälften av fyllningen över degen och vik den dubbel från långsidan. Kavla ut den lite försiktigt och skär sedan 1 cm breda remsor.
    8. Ta två remsor i taget, tvinna dem lätt och snurra dem sedan lite slarvigt runt 2 fingrar. Avsluta med att vika in änden under bullen. Lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper.
    9. Gör likadant med den andra deghalvan.
    10. Sätt ugnen på 225°C.
    11. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
    12. Gör under tiden sockerlagen genom att koka ihop vatten och strösocker.
    13. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
    14. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
    15. Pensla bullarna direkt med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.

    Cinnamon buns

    makes about 25

    Ingredients – Dough

    • 1 tbsp cardamom seeds, freshly ground
    • 300 ml milk
    • 50 g fresh yeast
    • 135 g granulated sugar
    • 0.5 tsp salt
    • 150 g butter, at room temperature
    • 1 egg
    • 660–720 g all purpose flour

    Ingredients – Filling and decoration

    • 200 g butter, at room temperature
    • 90 g raw granulated sugar
    • 1.5 tbsp ground cinnamon
    • 1 egg, for brushing
    • pearl sugar

    Ingredients – Sugar syrup

    • 200 ml of water
    • 90 g granulated sugar

    How to

    1. Heat the milk together with cardamom until about 100°F (37°C).
    2. Crumble the yeast into a large bowl. Add half of the milk in the bowl and stir untill the yeast is dissolved. Add the rest of the milk, sugar, salt, butter and eggs.
    3. Add a little flour at a time and work together into a smooth dough in a stand mixer, for about 10 minutes.
    4. Let the dough rise in the bowl covered with a clean kitchen towel until doubled in size, for about 1 hour.
    5. Combine butter, raw granulated sugar and cinnamon into a smooth filling. Set aside.
    6. Divide the dough in half and roll out one half at a time into a rectangle, about 1 cm thick on a floured surface.
    7. Spread half of the filling over the dough and fold it double from the long side. Roll it out a little carefully and then cut 1 cm wide strips.
    8. Take two strips at a time, twist them lightly and then spin them a little carelessly around 2 fingers. Finish by folding the end under the bun. Place it on a baking tray lined with baking paper.
    9. Do the same with the other half of the dough.
    10. Set the oven to 440°F (225°C).
    11. Let the buns rise under a clean kitchen towel until doubled in size, for about 1 hour.
    12. Meanwhile, make the sugar syrup by boiling water and granulated sugar.
    13. Brush the buns with beaten egg and sprinkle with pearl sugar.
    14. Bake the buns in the middle of the oven for about 10 minutes.
    15. Brush the buns immediately with the sugar syrup as soon as they come out of the oven.

    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Key Lime Pie
      Key Lime pie
    • Jordnötsglassar
      Jordnötsglassar – mini pops (LCHF)
    • Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
      Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
    • Saffranskaka med ricotta och mandel
      Saffranskaka med mandel och apelsin (glutenfri)

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot

    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)

    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma

    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM


    The Muscat grape is probably the most delicious ty
    The Muscat grape is probably the most delicious type of grape I’ve ever eaten. Apparently, it’s one of the world’s oldest and most aromatic grape varieties. Buy some and try for yourself if you spot them in the store! 🍇
.
Muscat-druvan är nog den godaste sortens druva jag någonsin ätit. De är visst en av världens äldsta och mest aromatiska druvor. Köp hem och test själv om du ser dem i butiken. 🍇
.
This is my entry to the February Challenge by Food Art Project: #FoodArtBlushBloomProject
@ful.filled
@thesouthasiankitchen
@woodrow_studios
@foodartproject
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #foodandflatlay #stilllifefoodphotography #foodartproject #PhotographyChallenge


    An unsweetened and gluten-free banana bread is, in
    An unsweetened and gluten-free banana bread is, in my opinion, always a great choice for breakfast or a snack. Here, the banana provides all the sweetness, and I prefer to enjoy it with butter and a sprinkle of flaky salt.
.
Ett osötat och glutenfritt bananbröd är i mitt tycke aldrig fel som frukostmacka eller till mellis. Här är det bananen som ger all sötning och jag äter det helst med smör och lite flingsalt.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #simplefood #lowcarbfood #lowcarbmeal #lowcarbrecipes #lowcarbeating #lchf #lchffood #weekendbaking #bananabread #breakfast #frukost


    What are your plans for Valentine’s Day? We’re
    What are your plans for Valentine’s Day? We’re going to enjoy some good food and drinks and play board games. It will be a lovely evening with the family. Maybe we’ll make this thyme and lime cocktail – an aromatic and tangy drink that suits most occasions.
.
Vad ska ni göra i dag på Alla Hjärtans Dag? Vi ska äta och dricka något gott och spela brädspel. Det kommer bli en fin kväll med familjen. Kanske gör vi denna timjan- och limecocktail som är en aromatisk och syrlig drink som passar till de flesta tillfällen.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails


    This zesty ginger shot is guaranteed to wake you u
    This zesty ginger shot is guaranteed to wake you up in the morning.
.
Denna riviga ingefärsshot väcker dig garanterat om morgonen. 
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #rawgingershot #gingerrecipes #gingershot


    Swedish sticky chocolate cake with dulce de leche
    Swedish sticky chocolate cake with dulce de leche whipped cream and raspberries. This, my friends, is one of the best ”fika” I know. 
.
Kladdkaka med vispad kola-grädde och färska hallon. Detta, mina vänner, är en favorit när det kommer till fika.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #weekendbaking #dessert #eatdessertfirst #fika #swedishfika #kladdkaka #swedishstickychocolatecake #chocolatecake


    Raspberries. Perfect in a pie with vanilla custard
    Raspberries. Perfect in a pie with vanilla custard.
.
Hallon. Perfekta i en paj tillsammans med vaniljsås.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #weekendbaking #dessert #eatdessertfirst #raspberries #dessertpie


    %d