För mig är kanelbullar likställt med barndom och mammas bullbak. Det kanske är så för dig med? I vilket fall så är det nog det bakverk jag minns att hon bakade mest, ja och så vaniljdrömmar förstås.
Jag bakar sällan bullar, eller andra jästa degar, men det får det nog allt ta och vara slut på, för det är ju så himla gott. Men det måste vara hembakade bullar. Köpta tycker jag oftast är för torra, om man inte köper dom från något bageri förstås.
Ta en, ta två eller ge bort en påse till någon du tycker om.
Kanelbullar
ca 25 stycken
Ingredienser – Deg
- 1 msk kardemummakärnor
- 3 dl mjölk
- 50 g färsk jäst
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 tsk salt
- 150 g smör, rumstempererat
- 1 ägg
- 11–12 dl vetemjöl
Ingredienser – Fyllning och dekoration
- 200 g smör, rumstempererat
- 1 dl råsocker
- 1,5 msk kanel
- 1 ägg, till pensling
- pärlsocker
Ingredienser – Sockerlag
- 2 dl vatten
- 1 dl strösocker
Gör så här
- Stöt kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingervarm, 37°C.
- Smula ner jästen i en stor bunke och lös den med hälften av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, strösocker, salt, smör och ägg.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en smidig deg i en degblandare, ca 10 minuter.
- Jäs degen i bunken under bakduk till dubbel storlek i ca 1 timme.
- Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning.
- Dela degen på hälften och kavla ut en halva i taget till en rektangel, ca 1 cm tjock.
- Bred över hälften av fyllningen över degen och vik den dubbel från långsidan. Kavla ut den lite försiktigt och skär sedan 1 cm breda remsor.
- Ta två remsor i taget, tvinna dem lätt och snurra dem sedan lite slarvigt runt 2 fingrar. Avsluta med att vika in änden under bullen. Lägg den på en plåt klädd med bakplåtspapper.
- Gör likadant med den andra deghalvan.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 1 timme.
- Gör under tiden sockerlagen genom att koka ihop vatten och strösocker.
- Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
- Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Pensla bullarna direkt med sockerlagen så fort de kommit ur ugnen.
Cinnamon buns
makes about 25
Ingredients – Dough
- 1 tbsp cardamom seeds, freshly ground
- 300 ml milk
- 50 g fresh yeast
- 135 g granulated sugar
- 0.5 tsp salt
- 150 g butter, at room temperature
- 1 egg
- 660–720 g all purpose flour
Ingredients – filling and decoration
- 200 g butter, at room temperature
- 90 g raw granulated sugar
- 1.5 tbsp ground cinnamon
- 1 egg, for brushing
- pearl sugar
Ingredients – sugar syrup
- 200 ml of water
- 90 g granulated sugar
How to
- Heat the milk together with cardamom until about 100°F (37°C).
- Crumble the yeast into a large bowl. Add half of the milk in the bowl and stir untill the yeast is dissolved. Add the rest of the milk, sugar, salt, butter and eggs.
- Add a little flour at a time and work together into a smooth dough in a stand mixer, for about 10 minutes.
- Let the dough rise in the bowl covered with a clean kitchen towel until doubled in size, for about 1 hour.
- Combine butter, raw granulated sugar and cinnamon into a smooth filling. Set aside.
- Divide the dough in half and roll out one half at a time into a rectangle, about 1 cm thick on a floured surface.
- Spread half of the filling over the dough and fold it double from the long side. Roll it out a little carefully and then cut 1 cm wide strips.
- Take two strips at a time, twist them lightly and then spin them a little carelessly around 2 fingers. Finish by folding the end under the bun. Place it on a baking tray lined with baking paper.
- Do the same with the other half of the dough.
- Set the oven to 440°F (225°C).
- Let the buns rise under a clean kitchen towel until doubled in size, for about 1 hour.
- Meanwhile, make the sugar syrup by boiling water and granulated sugar.
- Brush the buns with beaten egg and sprinkle with pearl sugar.
- Bake the buns in the middle of the oven for about 10 minutes.
- Brush the buns immediately with the sugar syrup as soon as they come out of the oven.
Lämna gärna ett svar