Kalvfärsfrikadeller i gräddsås är inte så dumt, det är väldigt skönt att slippa stekoset i köket. Byt ut couscousen mot vad du själv tycker passar bäst eller vad du har hemma i skafferiet.
Kalvfärsfrikadeller i gräddsås med timjan
4 personer
Ingredienser – Frikadeller
- 400 g kalvfärs
- 0,5 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 ägg
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- 1,5 l vatten + 3 msk kalv- eller kycklingfond
Ingredienser – Timjansås
- 2 scharlottenlökar
- smör eller olivolja till pannan
- 1 dl vitt vin eller matlagningsvin
- 4 dl vatten + 1,5 msk kalv- eller kycklingfond
- 2 dl vispgrädde + 1 dl vatten
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- 1 msk majsena
- 0,5 kruka färsk timjan
Gör så här
- Lägg ströbrödet i en bunke och häll på mjölken. Låt svälla i 5 minuter.
- Tillsätt färs, ägg och kryddor och arbeta ihop till en smidig färs. Forma färsen till 16 bollar och lägg dem på en vattensköljd skärbräda.
- Koka upp vatten och fond. Lägg ner frikadellerna och sjud dem 5 minuter eller tills de flyter upp. Ta upp med en hålslev.
- Tillred couscousen enligt anvisningarna på förpackningen men med en buljongtärning i vattnet.
- Skala och finhacka scharlottenlökarna till timjansåsen. Hetta upp en panna med smör eller olja och stek löken mjuk på inte alltför hög värme och utan att den tar färg.
- Tillsätt vin eller matlagningsvin och fond. Koka upp och låt koka ner till ca 2 dl återstår, ca 5 minuter.
- Tillsätt grädden och vattnet. Koka upp och smaka av med salt och peppar.
- Red såsen med majsenan utrörd i lite vatten. Repa timjankvistarna och blanda ner i såsen.
- Lägg ner frikadellerna i såsen och låt dem bli varma.
- Servera frikadellerna med timjansås, couscous och en sallad.
Recept: Monica Ahlberg
Lämna gärna ett svar