Ett bröd jag bara måste baka i december är detta julbröd. Ugnen går varm nästan varje helg för att tillgodose behovet och ändå hinner jag inte tröttna på att äta det.
Julbröd
2 limpor
Ingredienser
- 33 cl porter eller julmust
- 3 dl fint rågmjöl
- 25 g jäst
- 3 dl kallt vatten
- 2 tsk salt
- 2 dl mörk sirap
- 2,5 dl solroskärnor
- 2,5 dl russin
- 2 msk malet pomeransskal
- 12–14 dl vetemjöl
Gör så här
- Värm portern eller julmusten i en kastrull tills den är riktigt het. Häll den över rågmjölet i en bunke och rör ihop till en gröt. Låt svalna helt.
- Smula ner jästen i en annan bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, det skållade mjölet, salt, sirap, solroskärnor, russin, pomerans och det mesta av vetemjölet. Spara lite till utbakningen.
- Knåda degen väl i 10 minuter, gärna i en assistent.
- Låt jäsa under bakduk i ca 50 minuter.
- Ta upp degen på väl mjölat bakbord och knåda den väl. Dela den i två bitar och forma till limpor. Lägg dem i två 1,5 liters bakformar klädda med bakplåtspapper.
- Skåra bröden med en vass kniv. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 250°C. Ställ in brödet, häll in en kopp med vatten i ugnen och stäng ugnsluckan. Sänk värmen till 175°C.
- Grädda bröden i ca 50–60 minuter eller tills det låter ihåligt när du knackar på brödens undersida. Lägg eventuellt på ett ark med bakplåtspapper eller ugnsfolie under de sista 20 minuterna om brödet börjar bli för mörkt.
Christmas bread
makes 2 loafs
Ingredients
- 330 ml Porter or the Swedish soft drink "Julmust"
- 180 g light rye flour
- 25 g fresh yeast
- 300 ml cold water
- 2 tsp salt
- 200 ml dark syrup
- 150 g sunflower seeds
- 150 g raisins
- 2 tbsp ground bitter orange
- 720–840 g all-purpose flour
How to
- Heat the Porter or Julmust in a saucepan until it is hot. Pour it over the rye flour in a bowl and stir to combine. Allow to cool completely.
- Crumble the yeast in another bowl and add some of the water, stir to combine. Add the rest of the water, the rye batter, salt, syrup, sunflower seeds, raisins, bitter orange and most of the all-purpose flour. Save a little for the baking.
- Knead the dough well for 10 minutes with a dough hook in a stand mixer or by hand. Leave the dough to rise, covered with a cloth, for about 50 minutes.
- Put the dough on a floured surface and knead it well.
Divide it into two pieces and shape into loaves. Put them in two 1.5 liter baking tins lined with parchment paper. - Cut the loaves with a sharp knife. Leave the dough to rise, covered with a cloth, for about 30 minutes.
- Set the oven to 480°F (250°C). Put the bread in the middle of the oven, pour about a small glass of water into the oven to get some steam and close the oven door. Lower the heat to 350°F (175°C).
- Bake the loaves for about 50–60 minutes or until it sounds hollow when you tap the underside of the loaves. If the bread starts to get too dark, place a sheet of parchment paper or oven foil on top for the last 20 minutes.
Linda säger
Gjorde detta bröd efter att du svarat på min fråga på sockerrus Q&A och det var verkligen underbart gott! Min sambo som vanligtvis tycker allt bröd blir torrt och tråkigt frågade till och med om jag kunde göra fler. Så tack för tipset! 🙂
Från sött till salt säger
Vad roligt att ni gillade det! 😀