Jordgubbssaft måste vara något av det mest somriga man kan dricka eller vad säger ni?
Gör dom på de svenska färska jordgubbarna (om det finns några kvar där du bor) eller på frysta bär, det funkar det med. Att tillsätta vanilj ger en fantastisk rund och mjuk smak till de söta bären.


Nu när det är riktig sommarvärme är det gott att servera en tillbringare med saft och massor av klirrande isbitar till fikabordet.
Jordgubbssaft med vanilj
ca 1 liter
Ingredienser
- 1 kg jordgubbar
- 4 dl vatten
- 6 dl socker
- 0,5 vaniljstång,
urskrapade frön och stång - 1 krm natriumbensoat
Gör så här
- Lägg jordgubbarna, de urskrapade vaniljfröna och vaniljstången i en gryta. Häll på vattnet och låt det koka upp och koka i ca 10 minuter. Tryck bären med en sked på grytans kanter så att all saft rinner ur bären.
- Häll bärmassan i en silställning och låt stå och självrinna 30 minuter.
- Häll tillbaka saften i den rengjorda grytan. Koka upp och rör ner sockret, rör tills det löst sig.
- Ta grytan åt sidan och skumma väl. Häll upp lite av saften i en kopp och rör i natriumbensoat. Blanda ner i resten av saften.
- Häll upp saften på väl rengjorda, varma flaskor. Skruva på lock och låt kallna.
- Förvara saften kallt.
Lämna gärna ett svar