Denna jordgubbslikör är ett måste i vårt kylskåp. Den är sommar sparad på flaska och är en utmärkt drinkbas till valfri drink.
Vi brukar hälla lite i botten på ett champagneglas och fylla upp med valfritt mousserat vin, men den passar också att droppa lite över en dessert eller bara dricka den som den är?
Enligt mitt tycke är den en given välkomstdrink på sommarfesten och en jättehärlig present att ge bort till någon som redan har allt.
Jordgubbslikör med vanilj
ca 750 ml
Ingredienser
- 300 g jordgubbar
- 750 ml vodka
- 270 g (3 dl) strösocker
- 1 vaniljstång
Gör så här
- Ansa och halvera jordgubbarna.
- Dela vaniljstången på längden och lägg den tillsammans med jordgubbarna i en kanna eller stor glasburk med lock.
- Häll över vodkan och täck kannan med plastfolie eller sätt på ett lock. Låt den stå i kylskåpet i ca en vecka.
- Sila bort jordgubbarna.
- Rör ner sockret i likören tills allt löst sig.
- Häll upp på flaska/flaskor och förvara i kylskåpet.
Efter ett tag kan likören ändra färg och mörkna lite men det är inget fel på den för det och den smakar lika bra.
Strawberry liqueur with vanilla
makes about 750 ml
Ingredients
- 300 g strawberries
- 750 ml of vodka
- 270 g granulated sugar
- 1 vanilla pod
How to
- Trim and halve the strawberries.
- Split the vanilla pod lengthwise and place it together with the strawberries in a pitcher or large glass jar with a lid.
- Pour over the vodka and cover the jug with plastic wrap or put a lid on. Leave it in the fridge for about a week.
- Strain out the strawberries.
- Stir the sugar into the liqueur until everything is dissolved.
- Pour into bottle(s) and store in the refrigerator.
After a while the liqueur may change color and darken a bit but there is nothing wrong with it and it tastes just as good.
Evelina säger
Hej, tror du att den går bra att göra på frysta jordgubbar istället? ☺️
Krii's Kitchen säger
Det går säkert bra. Det enda är ju att frysta jordgubbar även släpper ifrån sig vatten när de tinar. Vet inte om det kan påverka smaken. 😀
Krista / Miss Macaronia säger
Men vad gott! Underbara bilder som vanligt 🙂
Krii's Kitchen säger
Tack snälla vad jag blir glad. 😀 Ha det fint! Med vänlig hälsning, Ulrica
Ingrid säger
Jag har testat med frusna jordgubbar. Det blev supergott????
Tack för receptet ( har även gjort den fantastiska rabarberlikören också )
Krii's Kitchen säger
Åh vad roligt att du gillar den. Bra att veta att det funkar med frusna jordgubbar också, det har jag aldrig testat.
Med vänlig hälsning, Ulrica