Nästa helg fyller Molly 3 år och jag kan inte begripa hur stor min lilla tjej har blivit. Galet! När jag frågade vad hon ville äta så blev svaret GLASS! Så glass får det bli.
Jag har gjort jordgubbsglasstårta med lemon curd och minimaränger som blev väldigt gott men till hennes födelsedag får det nog bli en med vanilj. Hon älskar vaniljglass, så då får det bli så.
Jordgubbsglasstårta
6–8 bitar
Ingredienser – Botten
- 8 digestivekex
- 25 g smör
- 1 msk socker
Ingredienser – Jordgubbsglass
- 1 vaniljstång
- 4 dl mjölk, 3%
- 3 dl vispgrädde
- 6 äggulor
- 2 dl socker
- 3 dl jordgubbspuré, mixade och passerade jordgubbar
Ingredienser – Fyllning och dekoration
- 0,5 dl jordgubbspuré
- lemon curd
- minimaränger eller grovt krossade stora maränger
Gör så här
- Mixa kexen i en mixer. Droppa i smält smör och mixa i sockret. Spänn fast bakplåtspapper i botten på en springform, ca 18–20 cm i diameter med höga kanter. Häll ner smulorna i formen och platta till med baksidan av en sked. Ställ in formen i frysen under tiden du gör glassen.
- Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.
- Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85°C under vispning. Det får inte koka! Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Sila av och låt svalna. Låt glassmassan stå i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
- Blanda glassmassan med bärpurén och kör i glassmaskin tills den är krämig.
- Täck smulbottnen med lite av glassen. Rippla över lite lemon curd och jordgubbspuré och strö över maränger. Täck med mer av glassen och upprepa proceduren och avsluta med glassen. Platta till med en spatel eller sked och banka formen några gånger i bordet så att den jämnar ut sig.
- Ställ i frysen några timmar.
- Ta ut tårtan en liten stund före servering. För att få ur den ur formen, ta eventuellt och stryk men lite varmt vatten på kanterna. Dekorera med maränger.
Ett tips! Täck gärna sidorna med bakplåtspapper eller lite tjockare plastfilm för att få fina kanter och då riskerar inte heller glassen att spricka när du öppnar upp formen.
sofia säger
En rosa födelsedagstårta! En sån vill jag också ha på min födelsedag 😉
Från sött till salt säger
😀
Malin säger
Har en liten här som fyller tre snart med, jag fattar det inte jag heller HUR snabbtt tiden går??!!
Han önskar sig dock en dinosaurie tårta.. Japp med tanke på mina skills i figurtårte världen så vet jag inte vad det kommer sluta som.. En flodhäst kanske 😉
// Malin
Från sött till salt säger
Haha! Jag är väldigt lättad över att M ville ha glass. Känns klart mycket lättare än att fixa fram en dinosaurie. Jag är inte något stort "fan" av tårtor med sockerpasta och liknande så när den dagen kommer och hon vill ha något sådant så får jag helt enkelt ta och beställa den från ett bageri. Lycka till med "flodhästen" och skicka mig gärna en blänkare på hur det gick. 😀