Dessa små hasselnötskex kommer från och med nu att vara ett stående inslag så fort det är mingelpartaj här hemma hos oss. Spröda, smakrika och går att toppa med vad du vill så det är ett väldigt variationsrikt litet tilltugg till bubblet.
M fullkomligt älskar dom, men då utan topping, och hon tittar då och då längtansfullt på kakburken som står i köket.
I morgon ska hon få följa med mig till mitt jobb för att se hur jag har det. När jag frågade vad vi skulle packa i väskan till i morgon så tittade hon bedjande på mig och undrade om vi inte kunde ta med några kex som "mellanmål".
Det gick liksom inte säga nej till dom där ögonen...
Jag toppade mina hasselnötskex med en klick färskost, pudrade över lite rökt paprikapulver och klippt över lite färsk citrontimjan. Skulle dock säga att precis allt blir gott på dessa små kex.
Hasselnötskex med flingsalt
ca 60 kex
Ingredienser
- 1,5 dl hasselnötter
- 2,5 dl vetemjöl
- 100 g kallt smör
- 0,5 tsk salt
- 1,5 msk kallt vatten
- flingsalt
Gör så här
- Rosta hasselnötterna i en het stekpanna tills skalet börjar lossna. Skaka stekpannan lite då och då så att de inte bränns för mycket.
- Knid av så mycket av skalen som det går i en kökshandduk.
- Häll över nötterna i en matberedare och mixa dom grovt.
- Skär smöret i små kuber och tillsätt det tillsammans med mjöl och salt och mixa till en slät deg.
- Häll i vatten under tiden som matberedaren mixar och kör tills degen går ihop till en boll.
- Dela degen i två delar och rulla till ca 15 cm långa längder och ställ in i kylskåpet ca 30 minuter.
- Sätt ugnen på 225°C.
- Ta ut degrullarna ur kylskåpet och skär dom i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg dom på en plåt och tryck till lite med en gaffel för att få ett litet mönster.
- Strö över lite flingsalt och grädda i mitten av ugnen i ca 12 minuter. Akta så att de inte bränns.
- Låt dom svalna och förvara torrt i en burk med tätslutande lock.
Lämna gärna ett svar