För ett tag sedan testade jag på att göra detta hallon- och mandelsmör helt enkelt för att det kändes oerhört nyttigt och bättre för kroppen än mycket av det jag försåg den med. Det var annorlunda men riktigt gott och jag planerar att med jämna mellanrum göra olika varianter med olika smaksättning.
Främst åt jag den faktiskt när sötsugen rev och slet i mig som mest vilket en sked med denna nötmix tog udden av.
Det kommer behövas en hel del nyttigare alternativ framöver då min kropp har för vana att kräva all möjlig skräpmat när den befunnit sig under hög stress länge och vad kan vara mer stressande än att rycka upp sig från sitt trygga vardagsliv och starta ett nytt kapitel i livet?
Efter väldigt många år i Göteborg har hela familjen bestämt sig för att flytta till Stockholm, så i slutet på sommaren går flyttlasset. Jag är en ganska orolig själ men är förvånansvärt lugn i det här beslutet och det beror kanske på att jag personligen känner att det är nu eller aldrig. Just nu i livet är fönstret mot en större förändring öppet och snart kommer det att stängas igen. Ska vi testa eller ska vi inte testa? Vi tar helt enkelt och testar.
Att hitta lägenhet är nu avklarat, därav behovet att trycka i mig alltifrån flottiga hamburgare till att bada i Ben & Jerry-glass. Kontraktet skrevs på idag och lägenheten här i Göteborg har sagts upp. Jösses, jag har bott på den här gatan i 18 år och jag kommer verkligen att sakna den (för att inte tala om utsikten).
Nu kommer nästa hårresande grej – förskoleplats. Ansökan är inskickad och vi får helt enkelt hålla tummarna för att vi får en hyfsat nära hemmet och inte på andra sidan stan. Jag har ingen aning om hur kriterierna ser ut annat än att man har en garantitid och så får man se vart man hamnar. Fingers crossed så att säga.
För övrigt så upptas min hjärna av smarta och snygga lösningar för att maximera ytan på lägenheten till det yttersta samt att drömma mig bort bland tapeter på Pinterest. Min man anser att jag ska coola ner mig lite men jag behöver vända och vrida på alla detaljer så det är lika bra att börja i tid.
Man kan också med ett ord sammanfatta det hela i att jag är otroligt exalterad.
Men ok, nu tillbaka till mandelsmöret…
Hallon- och mandelsmör
2 dl
Ingredienser
- 2 dl sötmandel
- 1,5 dl hallon
- 1 krm äkta vaniljpulver
Gör så här
- Sätt ugnen på 150°C.
- Sprid ut nötterna på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper och rosta dom i ugnen i ca 10 minuter.
- Mixa nötterna i en matberedare tills du får ett jämnt och fin puréliknande massa. Hur lång tid det tar beror på kapaciteten på matberedaren men räkna med ca 15 minuter. Stoppa den med jämna mellanrum och skrapa ner det som sitter fast på kanterna. (Börjar det lukta bränt om matberedaren, stäng av den och låt den svalna lite.)
- Tillsätt hallonen och vaniljpulvret och mixa lite till.
- Förvara nötsmöret i en burk med tätslutande lock i kylskåpet i ca 1–2 veckor.
Lämna gärna ett svar