• Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Hallon- och blåbärstårta med mascarponegrädde

    2016-02-07

    M 5 år
    Min älskade tjej fyllde 5 år förra veckan. Helt obegripligt att hon redan är 5 år. Hon skriver våra namn och siffror och frågar ständigt vad saker heter på engelska. Som sagt, helt obegripligt.

    Vi började en tidig morgon med lite ostkaka och paket. Hon ville inte att vi skulle sjunga men hon blåste gärna ut det lilla ljuset vi tänt. Presenterna blev bl.a. en cykel (som vi ska inhandla lite senare i månaden), en oändligt massa klistermärken, playmobil-grejer och pysselböcker som lär henne siffror och bokstäver.

    På dagis pysslade dom ihop en kungakrona till henne och hon ville knappt ta den av sig när hon kom hem. 🙂

    M 5 år
    I helgen hade vi ett litet kalas med familjen och våra föräldrar kom upp för att fira med massor av tårta och ännu fler paket.

    Bland annat fick hon denna superfina box med en liten korkplatta, träbitar i form av kroppsdelar, små nitar och en liten klubba. På korkplattan spikar man fast kroppsdelarna för att bilda små monster. Det kommer med kort som visar hur du kombinerar olika bitar men det roliga är ju att välja helt fritt hur monstren ska se ut. Hon gillar den skarpt. 🙂

    Hallon- och blåbärstårta med mascarponegrädde
    Tårtan jag bjöd på blev en hallon- och blåbärstårta med mascarponegrädde och den fick tummen upp av alla festdeltagarna. Själv får jag nog säga att det är en av de godaste jag gjort.

    Hallon- och blåbärstårta med mascarponegrädde
    Jag är inte någon expert på att spritsa, det ska gudarna veta, så jag förlitar mig på att allt blir roligare med strössel.


    Hallon- och blåbärstårta med mascarponegrädde

    1 tårta

    Ingredienser – tårtbotten

    • 3 ägg
    • 2,5 dl strösocker
    • 1 tsk vaniljsocker
    • 50 g smör
    • 1 dl mjölk
    • 3,5 dl vetemjöl
    • 2 tsk bakpulver
    • 1 nypa salt

    Ingredienser – mascarponegrädde

    • 375 g mascarpone
    • 3 msk florsocker
    • 4,5 dl vispgrädde

    Ingredienser – fyllning och dekoration

    • 500 g blåbär och hallon
    • mascarponegrädde
    • ev. geléfärg
    • strössel el. liknande

    Gör så här – tårtbotten

    1. Värm ugnen till 200°C.
    2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
    3. Smält smöret och rör i mjölken och blanda det med äggsmeten.
    4. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt. Vänd försiktigt ner i smeten.
    5. Fyll en smord och bröad form (18 cm i diameter) med smeten och grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig.
    6. Låt kakan svalna något och stjälp upp den på en tallrik eller brödgaller.

    Gör så här – mascarponegrädde

    1. Vispa mascarpone och florsocker krämigt. Tillsätt grädden och vispa luftigt och lagom fast.

    Gör så här – montera tårtan

    1. Dela bottnen i 3 eller 4 tunnare bottnar.
    2. Vispa ihop hälften av ingredienserna till mascarponegrädden. Eventuellt kan du färga den med lite geléfärg.
    3. Lägg den första bottnen på ett tårtfat. Bred över mascarponegrädde och bär. Upprepa tills en botten återstår. Lägg på den sista bottnen med den skurna sidan neråt. (Låt gärna tårtan stå över natt för att safta till sig. Bäst blir det om du plastar in tårtan och lägger tillbaka den i formen du bakat den. Då håller den sig rak och fin.)
    4. Vispa resterande ingredienser till mascarponegrädden och spritsa eller bred den över tårtan.
    5. Strössla över lite strössel och sätt dit ljus, flaggor eller liknande.

     

    SparaSpara

    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Citron- och rosmarinkakor
      Citron- och rosmarinkakor
    • Key Lime Pie
      Key Lime pie
    • Saffranskaka med ricotta och mandel
      Saffranskaka med mandel och apelsin (glutenfri)
    • Kladdkaka med saffran och vit choklad
      Kladdkaka med saffran och vit choklad

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot
    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)
    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma
    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM

    What could be a more delicious sweet treat in the What could be a more delicious sweet treat in the summer than ice cream? 🍦
.
Vad kan vara en godare sötsak på sommaren än glass? 🍦
.
.
#foodstylingandphotography #icecreamlover #icecreamtime #foodphotography #kriiskitchen #homemadeicecream #foodstories #stilllifefoodphotography #summerflavours #summerrecipes #icecreamlovers
    My favourite summer berry has to be the strawberry My favourite summer berry has to be the strawberry. 🍓🌸
.
Mitt favoritbär i sommartider måste ändå vara jordgubben. 🍓🌸
.
.
#foodstylingandphotography #foodphotography #kriiskitchen #foodstories #stilllifefoodphotography #summerflavours #summerrecipes #strawberries #jordgubbar #summerberries
    Give your ice cubes that little something extra. 🌸🌼
.
Ge dina iskuber det där lilla extra. 🌸🌼
.
.
#foodstylingandphotography #kriiskitchen #stilllifefoodphotography #flowericecubes #icecubes
    Summer is here, and before it’s over, I will hav Summer is here, and before it’s over, I will have eaten my own weight in strawberries. 🍓
.
Sommaren är här och innan den är över har jag ätit min egen vikt i jordgubbar. 🍓
.
.
#summerflavours #foodphotography #foodstories #foodstylingandphotography #kriiskitchen #foodandflatlay #strawberries
    A strawberry's best friend has to be lime sugar. 🍓
Recipe:
1 lime, zest
90 g granulated sugar
1️⃣ Mix the zest from the lime together with the granulated sugar.
2️⃣ Serve with fresh strawberries.
.
En jordgubbes bästa vän måste ändå vara limesocker. 🍓
Recept:
1 lime, rivet zest
1 dl strösocker
1️⃣ Blanda samman zest från lime tillsammans med strösockret.
2️⃣ Servera tillsammans med färska jordgubbar.
.
.
#summerrecipes #summerflavours #foodstories #kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #strawberries #limesugar
    Rhubarb Gin & Tonic. 🩷 Recipe: 200 g rhubarb 40 Rhubarb Gin & Tonic. 🩷
Recipe:
200 g rhubarb
400 ml gin
1. Rinse, trim and slice the rhubarb.
2. Pour the gin into a glass jar or pitcher and add the rhubarb.
3. Place a lid or cover with plastic wrap and place in the refrigerator for 1–2 days.
4. Strain the rhubarb and pour into a bottle. Store in the refrigerator.
.
Rabarbergin & Tonic. 🩷
Recept:
200 g rabarber
400 ml gin
1. Skölj, ansa och skiva rabarbern.
2. Häll upp gin i en glasburk eller kanna och tillsätt rabarbern.
3. Sätt på ett lock eller täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet 1–2 dagar.
4. Sila av rabarbern och häll upp på en flaska. Förvara i kylskåpet.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails #summerflavours #summerrecipes #rhubarbgin #rhubarbrecipes
    %d