Världens godaste grapefruktsoda gör du helt själv på ett enkelt sätt. Jag kommer att få skaffa mig en extra flaska fluorskölj så jag inte får en dyr tandläkarräkning efter sommaren, för let's face it det är ju läsk, men åh vilken god läsk.
Du kan göra den med både vit och röd grapefrukt, det spelar ingen roll.
Vill bara utfärda en liten varning. Ta inte ögonen från kastrullen när du väntar på att det ska koka upp. Det kanske bara är vår nyckfulla spisplatta, inte vet jag men jag hann knappt lämna köket innan jag hörde att det kokade över. Smetigt bränt socker, hett som lava kapslade in den där kastrullen. Så när syrupen stog på balkongen för att svalna var det bara att ta fram hällskrapan till spisen och skrapa, skrapa, skrapa...
Grapefruktsoda
Ca 1 liter
Ingredienser
- 3 grapefrukter, skal
- 3 dl färskpressad grapefrukt, ca 3 grapefrukter
- 1 dl vatten
- 1 dl färskpressad citronjuice, ca 2 citroner
- 1 tsk citronsyra
- 4,5 dl strösocker
- 1 krm havssalt
Gör så här
- Skölj grapefrukterna noga och skala dem med potatisskalare. Ju mer vitt från skalet ju bittrare blir syrupen. Lägg skalet åt sidan.
- Blanda grapefruktjuice, vatten, citronjuice, citronsyra, socker och salt i en kastrull.
- Koka upp och dra av från värmen, rör ner grapefruktskalet.
- Låt syrupen svalna och stå och dra i ca 1 timme och sila sedan genom en silduk eller finmaskig sil.
- Fyll i väl rengjorda glasflaskor och förvara i kylen.
- Den håller i ca 4–6 veckor. Öppna och lukta – är det frisk doft och inga bubblor från jäsning i syrupen är det fritt fram att använda den.
- Du blandar syrupen med kolsyrat vatten och det är oftast lagom med 1,5 msk syrup till 2 dl vatten. Det beror dock på hur mycket smak du vill ha, så testa dig fram till det du tycker är godast.
Recept: Tove Nilsson
Vart hittar man citronsyra?
Hallå. Citronsyra hittar du i kryddhyllan i mataffären. 🙂