Förra året var jag för sent ute med att plocka granskott och dom hade helt enkelt hunnit försvinna när jag kom på att jag ville göra granskottssirap. I år däremot var jag äntligen på rätt tid och plats och hade en hel skog ute på landet att plocka från.
Nu är det inte så att man på något vis får gå omkring och plocka granskott hur som helst, men jag hade faktiskt frågat om lov och jag tog bara några stycken från varje gran.
M var med och plockade och hon tog verkligen uppgiften på stort allvar, dock höll hon inte med om att granskott var gott att tugga på. Smakprovet kom ut lika fort som hon hade stoppat det i munnen.Själv tycker jag att det smakar väldigt friskt och så där citronsyrligt.
Nu står i alla fall burken i köksfönstret och ser mer brunsörjig än aptitligt ut och det är precis så det ska vara. Om några veckor kommer innehållet att vara vackert bärnstensfärgad och allt socker har löst upp sig. Det ska bli väldigt spännande att smaka på hur min egen granskottssirap blir. Hiss eller diss, ja det får vi se.
Granskottssirap
Ingredienser
- 5 dl granskott
- 5 dl rörsocker
Gör så här
- Varva socker och granskott i en glasburk med tätslutande lock. Se till att översta lagret blir ett lager med socker.
- Förslut burken och ställ i ett ljust fönster i 3–4 veckor. Skaka burken någon gång per dag.
- När allt socker löst sig, sila då av och släng bort granskotten. Häll över i en ren burk/flaska med tätslutande lock/kork och förvara svalt.
Lämna gärna ett svar