I snart två veckor har jag ätit denna fantastiskt goda granola med råchoklad till frukost. Inte sött som det låter utan bara väldigt smakrikt och lyxigt. Jag verkar ha hamnat i någon form av frukosteufori. Smoothies, granola och scones. Ja, vad kan jag säga, jag är en frukostmänniska.
När det gäller granola så kan du enkelt stoppa ner vad du tycker är gott och det som verkar kunna höra hemma i en rostad müsli.
Granola med råchoklad
1 stor burk
Ingredienser
- 200 g hasselnötter
- 3 dl fiberhavregryn
- 2 dl dinkelflingor eller havregryn
- 2 dl hela linfrön
- 2 dl solrosfrön
- 2 dl pumpakärnor
- 0,5 dl rapsolja eller solrosolja
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl flytande honung eller lönnsirap
- 2 dl torkade blåbär, tranbär eller russin
- 150 g råchoklad, 70%
- 50 g frystorkade hallon
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Klä en plåt med bakplåtspapper.
- Rosta hasselnötter i en torr stekpanna tills det tunna skalet börjar spricka. Flytta sedan över nötterna till en ren kökshandduk och gnid av skalet.
- Blanda gryn, frön, kärnor och nötter och strö ut din müsli över plåten.
- Blanda rapsolja, vatten och honung. Droppa blandningen över müslin.
Vänd runt i din müsli med några tag och rosta i mitten av ugnen i 25–30 minuter. - Rör om då och då så att blandningen inte bränns utan får en fin gyllenbrun färg.
- Låt din müsli svalna och eftertorka på plåten över natten.
- Blanda i torkade och frystorkade bär och hackad choklad.
- Förvara din chokladmüsli svalt i en burk med tättslutande lock.
Ann-Sofi Matsafari säger
Lyxigt:)
Från sött till salt säger
Där satte du huvudet på spiken. 🙂