En glutenfri frukost jag rekommenderar är denna bovetegranola med tranbär och mandel. Den har en härlig crunch och lagom sötma. Att äta den med färska blåbär var väldigt gott och även väldigt vackert att titta på vid frukostbordet.
Glutenfri bovetegranola
1 stor burk
Ingredienser
- 3 dl helt bovete
- 3 dl mandel, grovhackad
- 2 dl pumpafrön
- 1 msk citronjuice
- 0,75 dl oskalade sesamfrön
- 0,75 dl chiafrön
- 2 dl torkade tranbär, grovhackade
- 1 tsk torkad ingefära, mald
- 0,75 dl lönnsirap
- 3 msk kokosolja, smält
Gör så här – Dag 1
- Lägg bovete, mandel, pumpafrön och citronjuice i en stor skål. Häll över vatten så att det täcker, plasta in och ställ i kylskåpet över natten.
Gör så här – Dag 2
- Sätt ugnen på 150°C (vanlig ugn) eller 125°C (varmluftsugn).
- Sila av boveteblandningen och skölj noga under kallt vatten.
- Blanda samman boveteblandningen med övriga ingredienser i en stor skål och rör runt så att allt blandas ordentligt.
- Fördela granolablandningen på två bakplåtspappersklädda plåtar. Har du en varmluftsugn kan du ställa in båda plåtarna samtidigt i ugnen på 125°C. Har du en vanlig ugn bakar varje plåt för sig på 150°C.
- Baka granolan i ca 60 minuter och rör runt lite då och då så att den inte bränns vid.
- Låt svalna innan du lägger den i en burk med tätslutande lock.
- Njut granolan med t.ex. filmjölk eller yoghurt och färska bär.
Maria säger
Låter gott! Blir nyfiken på varför en ska lägga bovetet o det andra i blöt?
Krii's Kitchen säger
Hej!
När du blötlägger nötter och frön innan de ska rostas i ugn så utvecklas både smak och näring. När det gäller att blötlägga helt bovete så har jag förstått det som att man gör det för att skölja bort ämnen som kan ge känsliga personer en allergisk reaktion. Googlar man runt lite så verkar åsikterna gå isär lite om man måste hälla kokande vatten över bovetet eller om det räcker med att blötlägga över natt. Jag har själv aldrig märkt av något, men man kan väl inte vara nog så försiktig. 🙂