Denna härliga glass med smak av äppelpaj gillas nog av de flesta, stora som små. Mild smak av kanel och kaksmulor to die for. Här äter vi glassen i strutar som jag doppat i vit choklad. Klart uppskattat.
Kaksmulorna brukar jag göra dubbel sats av för de är så himla goda och de håller länge i en burk med lock i skafferiet. Strö lite över köpeglassen eller nalla en smula lite då och då. Den lär ta slut innan den blir dålig.
Har du inte tid och lust med att göra egna kaksmulor så kan du smula ner din favoritkaka (som passar till smaken äpple och kanel) i denna glass utan problem. Men jag lovar att smulorna är väl värda att göra.
Glass med smak av äppelpaj
ca 8 personer
Ingredienser – Kaneläpplen*
- 1 äpple, skalade och skurna i små bitar
- 1,5 msk vatten
- 1,5 msk strösocker
- 0,25 tsk malen kanel
Ingredienser – Kaksmulor*
- 50 g smör, kallt, skuret i tärningar
- 1,5 dl vetemjöl
- 0,75 dl strösocker
- 1,5 tsk vaniljsocker
Ingredienser – Färskostglass
- 200 g cream cheese
- 3 äggulor + 3 äggvitor
- 2 dl strösocker
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 krm salt
- 3 dl vispgrädde
- 0,5 tsk kanel
Gör så här – Kaneläpplen
- Koka upp äppelbitarna tillsammans med vattnet och tillsätt sockret. Sjud ett par minuter tills äppelbitarna är mjuka.
- Dra av från plattan och rör ner kanelen. Låt svalna helt.
Gör så här – Kaksmulor
- Blanda alla ingredienser till en smulig deg i en bunke. Låt vila i kylen 1 timme.
- Sätt ugnen på 175°C.
- Fördela smulorna på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen i ca 12 minuter eller tills smulorna börjar bli gyllenbruna. Akta så att de inte bränns.
- Ta ut plåten ur ugnen och låt kaksmulorna svalna helt. Får du smulor över kan du förvara dem torrt i en burk med tätslutande lock.
Gör så här – Färskostglass
- Vispa ihop cream cheese, äggulor och strösocker. Tillsätt vaniljsocker och salt.
- Vispa upp grädden till mjuka toppar och vänd ner i smeten.
- Vispa äggvitan i en separat skål och vänd ner den sist tillsammans med kanelen.
- Varva färskostglass, äppelkompott och kaksmulor i en form eller små portionsformar och ställ in i frysen och låt stå minst 4–5 timmar. Sätt på ett lock om glassen ska sparas en längre tid.
*Går utmärkt att göra någon dag i förväg.
Receptet kommer från boken "Glass" av Elisabeth Johansson. Alla borde ha den i sitt kök (om man gillar glass vill säga).
Emma säger
Jag och min familj ska precis smaka den här efterrätten! 🙂
När jag hade fyllt fyra formar förstod jag inte varför det blev massor över. Jag fyllde en till och sedan fick jag lägga resten i en låda och stoppa i frysen. Sedan läste jag receptet igen och såg att det stod 8-10 portioner; som jag jag skrattade då! 😛 Tror det blir lite mycket äppelkompott i varje då eftersom jag tog all till fem formar, men förhoppningsvis blir det bra. Jag skriver igen när vi smakat!e
Från sött till salt säger
Haha ja, jag har också gjort det misstaget med ett och annat recept. 🙂 Men man kan väl aldrig få för mycket äppelkompott eller? 😉 Hör gärna av dig med vad du tyckte, trots överdoserandet av äpple. Men visst är den enkel att göra?
/Ulrica
Emma säger
Den var väldigt enkel att göra ja, och det skadar inte att ha glass över i frysen för den var väldigt god! 🙂
Det var inte för mycket äppelkompott nej, men däremot hade all kompott sjunkit till botten trots att jag lagt det i lager och den var så stelfrusen att det knappt gick att äta den. :/ Hur gör du för att den inte ska sjunka? Är din glassmet väldigt fast? (den här var lite tjockare än ovispad grädde)
Smulorna var underbara!
Från sött till salt säger
Hm, jag tror inte att jag gjort något särskilt när det gäller äppelkompotten. Kan nog vara så att jag inte "överdoserade" den så att det inte blev så tungt och sjönk till botten. 😉 Smeten brukar vara ganska tjock och fluffig om jag inte minns fel. Det var ett tag sedan jag gjorde det så jag minns inte helt säkert. Smulorna är galet goda och jag har en tendens att nästan äta slut på dom innan dom hunnit ner i glassen.
Ha en toppenlördag! 😀