I April månads länkkärlek hade jag med att jag skulle göra getfärskost, vilket jag suktat efter ända sedan Sonja lade ut den på sin blogg Dagmar's Kitchen. Det lustiga är att även jag har den vackra bok som receptet kommer ifrån, jag hade helt enkelt bara missat att receptet fanns där mitt framför ögonen på mig.
Jag gjorde en god sallad, med lite rostade hasselnötter och pumpakärnor, toppade med getfärskosten, lite olivolja, mer flingsalt och drog några varv med pepparkvarnen.
Enkla men goda smaker.
Ska du inte äta den själv tycker jag verkligen att den passar fint som en gå-bort-present. Lägg den i en fin burk och skriv en liten etikett. Vem skulle inte bli glad av det liksom?
Getfärskost
ca 150 g
Ingredienser
- 1 liter getmjölk
- 1 msk löpe
- 2 msk citronjuice
- flingsalt
Gör så här
- Häll mjölken i en kastrull och värm den till 25°C. Ta kastrullen från plattan och rör ner löpen samt citronjuicen, lägg på ett lock och låt stå i en timme.
- Klä en finmaskig sil med lite muslintyg och sila av ostblandningen.
- Knyt ihop ändarna på muslintyget till en liten påse, häng upp den och låt ostblandingen droppa i någon timme. Ju längre det står och droppar, ju fastare färskost får du.
- Häll färskosten i en skål och smaksätt med lite flingsalt. Blanda om lite försiktigt.
- Lägg i en burk med lock och förvara i kylskåpet.
Recept: Diana Henry
Lämna gärna ett svar