I går var det tips på en huvudrätt till nyårsafton. Här gäller det små munsbitar till drinken. Filodegstrianglar som är fyllda med fetaost och lite hackad mynta är ett perfekt tilltugg innan festen kommit igång. Lite pilligt att göra men väl värt besväret.
Filodegstrianglar
18–20 stycken
Ingredienser
- 1 ägg
- 150 g fetaost
- några myntablad
- 2–3 ark filodeg
- 100 g smör
- sesamfrön
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Vispa ägget lite lätt. Smula osten och blanda den med ägget. Klipp ner några myntablad i blandningen.
- Skär filodegsarken i ca 7 cm breda remsor. Låt gärna remsorna ligga under en fuktig handduk medan du viker ihop trianglarna.
- Pensla varje remsa med smält smör. Lägg 1 msk ostfyllning i ena änden och vik upp det ena hörnet diagonalt över fyllningen. Fortsätt sedan att vika det trekantiga, fyllda paketet tills remsan tar slut (ungefär som när man viker en flagga). Pensla paketet med smält smör och strö lite sesamfrön över.
- Lägg filodegspaketen på en plåt med bakplåtspapper och grädda tills de blir fint gyllene och krispiga, det tar 10–15 minuter.
Recept: Jens Linder/Johanna Westman
Lämna gärna ett svar