Len vaniljkräm med knäckig yta av karamelliserat socker, ja Crème brûlée är verkligen en god klassiker. Eftersom du kan göra den någon dag i förväg så gör det även middagsplaneringen lättare.
Använder du de klassiska låga och vida formarna tar de lite kortare tid i ugnen än om du använder de som jag använt här.
Crème brûlée
6 små formar
Ingredienser
- 6 äggulor
- 1 vaniljstång
- 3 dl vispgrädde
- 2 dl mjölk, 3%
- 4 msk strösocker
- 1 dl strösocker till knäcklagret
Gör så här
- Värm ugnen till 150°C.
- Lägg äggulorna i en bunke och ställ åt sidan.
- Dela vaniljstången på längden och lägg i en kastrull tillsammans med vispgrädde, mjölk och strösocker.
- Koka upp och låt sjuda på svag värme ett par minuter under omrörning. Ta upp vaniljstången, skrapa ur vaniljfröna och lägg tillbaka dem i gräddmjölken.
- Ställ ner 6 portionsformar i en långpanna med höga kanter.
- Vispa upp äggulorna lite lätt i bunken.
- Häll den heta gräddmjölken över äggulorna lite i taget under konstant omrörning. Sila sedan ner blandningen i en tillbringare och häll upp i portionsformarna.
- Häll hett vatten i långpannan vid sidan av portionsformarna (ungefär lika djupt som formarna är fyllda).
- Sätt in långpannan med portionsformarna i mitten av ugnen och grädda i ca 50 minuter eller tills dess att Crème brûléen blivit stabil.
- Ta ut formarna ur ugnen och låt dom kallna innan du sätter in dem i kylskåpet. Hit kan man med fördel laga dagen innan serveringen.
- Vid servering strör du över lite strösocker och bränner av det tills du får en karamelliserad yta.
Kristiina säger
lägg till 4 krm apelsinessens + 1 smulad pepparkaka med apelsinsmak i smeten..gör en pepparkaksgrädde : 2 st smulade pepparkakor i vispgrädde, tillbaka i kylen och vispa den strax före servering + bjud några pepparkakor till..gott !!!
Krii's Kitchen säger
Tack för tipset. 🙂