Varma sommardagar lever jag till stor del på cold brew iskaffe och varmt kaffe gör sig icke besvär. Jag gör alltid dubbel sats när jag ändå håller på för det tar 12–24 timmar innan det är klart.
Jag föredrar att dricka allt mitt kaffe med mycket mjölk, antingen det är varmt eller kallt, så därför ser det ut som jag går omkring och dricker Baileys i dricksglas. Så är alltså inte fallet. Men du dricker det som du gillar bäst.
Cold brew iskaffe
4 dl
Ingredienser
- 1 dl kaffebönor
- 4 dl kallt vatten
Gör så här
- Mal kaffet, hemma eller i butiken. Det ska vara så nymalet kaffe som möjligt.
- Blanda kaffe och vatten i en burk, rör runt och sätt på ett lock. Låt blandningen stå i rumstemperatur 12–24 timmar.
- Sila av kaffet först en gång i en finmaskig sil. Täck därefter den finmaskiga silen med ett kaffefilter och sila av kaffet ännu en gång.
- Förvara i en burk med lock i kylskåpet. Smak och doft bevaras i ca 2 veckor.
- Blanda 50/50 kaffe och vatten i ett isfyllt glas. Tillsätt valfri sötning och mjölk om du så vill. Om du som jag hellre dricker islatte-varianten kan du minska mängden tillsatt vatten till förmån för mer mjölk.
Cold brew coffee
400 ml
Ingredients
- 35 g coffee beans
- 400 ml cold water
How to
- Grind the coffee, at home or in the store. It should be as freshly ground coffee as possible.
- Combine coffee and water in a jar, stir and put on a lid. Let the mixture stand at room temperature for 12–24 hours.
- Strain the coffee in a fine-mesh strainer. Strain it once more through the strainer covered with a coffee filter.
- Store in a jar with a lid in the refrigerator. Taste and aroma are preserved for about 2 weeks.
- Mix 50/50 coffee and water in an ice-filled glass. Add sweetener and milk if desired. If you, like me, prefer ice latte, you can reduce the amount of added water in favour of more milk.
Lämna gärna ett svar