
Denna läskande citronsoda är gjord på en citronsyrup som du enkelt kokar ihop av endast tre ingredienser. Du blandar bara ut den med valfri mängd kolsyrat vatten till önskad styrka.

Syrupen är även god att använda i olika drinkar för att få till en frisk och syrlig citronsmak.
Citronsoda med citronsyrup
ca 6 dl syrup
Ingredienser
- 3 dl strösocker
- 2 dl vatten
- 6 citroner, pressad saft samt skal från 2 citroner
Gör så här
- Tvätta citronerna noga. Skala det gula yttersta skalet av 2 av citronerna med en potatisskalare. Se till att inte få med det vita då det blir beskt.
- Lägg strösocker, vatten och citronskal i en kastrull. Låt koka upp under omrörning och dra sedan kastrullen från värmen.
- Låt syrupen stå och dra ca 1 timme och rör ner den pressade citronsaften.
- Sila av i en silduk eller finmaskig sil.
- Fyll upp i väl rengjorda glasflaskor eller glasburkar med lock och förvara i kylskåpet. Den håller i 4–6 veckor.
- Använd syrupen tillsammans med kolsyrat vatten för att få en läskande citronsoda eller som ingrediens i olika cocktails.
Lemon soda with lemon syrup
about 600 ml syrup
Ingredients
- 255 g granulated sugar
- 200 ml water
- 6 lemons, squeezed juice (and zest from 2 lemons)
How to
- Wash the lemons thoroughly. Remove the outer zest from the lemons using a vegetable peeler (avoid using the white pith, which is bitter)
- Put sugar, water and lemon zest in a saucepan. Bring to the boil while stirring and then remove the pan from the heat.
- Let the syrup stand and soak for about 1 hour and then stir in the squeezed lemon juice.
- Strain in a fine-mesh strainer.
- Fill well-cleaned glass bottles or glass jars with lids and store in the refrigerator. It lasts for 4–6 weeks.
- Use the syrup together with carbonated water to get a refreshing lemon soda or as an ingredient in various cocktails.
Lämna gärna ett svar