Jag går vidare genom december, hög som ett hus på socker och presenterar här en lite vuxnare chokladkola full av små cacao nibs. Ni vet dom där krossade kakaobönorna man kan köpa i hälsokosten och numera även i välsorterade matbutiker. Jättegoda med sin lite syrliga, beska och chokladiga smak.
Barnen ropar nog inte wohooo men jag är övertygad om att ni vuxna gör det.
Chokladkola med cacao nibs
ca 50 små kolor
Ingredienser
- 80 g smör
- 2 dl vispgrädde
- 1 tsk havssalt
- 0,5 vaniljstång eller 0,5 tsk äkta vaniljpulver
- 170 g glykos
- 250 g strösocker
- 40 g mörk choklad
- 20 g krossade kakaobönor (cacao nibs)
Gör så här
- Smält ihop smör, grädde, salt, vaniljstång och vaniljfrön på svag värme i en liten kastrull.
- Koka samtidigt upp glykos och socker på hög värme i en tjockbottnad kastrull till cirka 170°C, färgen ska då vara ljust bärnstensfärgad.
- Tag av kastrullen med det karamelliserade sockret från spisen och blanda försiktigt ner smör- och gräddblandningen. Det kan bubbla och fräsa ordentligt så ha gärna på dig grytvantar.
- Rör ner chokladen och låt den smälta.
- Ställ tillbaka kastrullen på plattan, sänk värmen, och låt koka upp igen.
- Rör om då och då så att det inte bränns vid i botten och tag av när kolan har nått cirka 125°C. Om du är osäker, gör gärna kulprov*.
- Ta ur vaniljstången och rör ner de krossade kakaobönorna.
- Häll upp kolan i en form klädd med bakplåtspapper, ca 20×20 cm.
- Låt svalna 4–5 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.
*Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är smeten klar.
Recept: Pärlans Konfektyr
Ser verkligen jättegott ut! 🙂
Tack! Ja dom blev jättegoda. 🙂
Åh vilka fina bilder du tar på allt du bakar/lagar 🙂 God jul
Tack så hemskt mycket! Vad glad jag blir. 🙂 God Jul till dig med.