Ska du snabbt få lite jul-feeling då tycker jag att du ska svänga ihop lite brända mandlar. Det är få ingredienser, smakar jul och får hemmet att dofta härligt. Dessutom är det en fin present att komma med till adventsfesten eller julens gottebord. Dessutom kan du smaksätta på en mängd olika sätt förutom kanel som jag kryddat med här.
Brända mandlar
1 liten burk
Ingredienser
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 0,25 tsk vaniljpulver
- 2 dl sötmandel
- malen kanel
Gör så här
- Koka samman socker, vatten och vaniljpulver i en stekpanna och låt det koka tills sockret löst upp sig.
- Tillsätt mandeln och sänk värmen, rör om ordentligt.
- Fortsätt att röra medan sockret kristalliseras och fortsätt att röra även efter att sockret återigen antagit sockerkonsistens.
- När sockret återigen börjar smälta lite och blivit blankt runt mandlarna så häller du ut allt på ett bakplåtspapper och strö över kanel.
- Tänk på att inte allt socker ska smälta utan bara sådär som du tycker är lagom, det ska vara kvar lite sockerklumpar runt mandlarna.
Candied Almonds
1 small jar
Ingredients
- 135 g granulated sugar
- 50 ml water
- 0.25 tsp vanilla powder
- 130 g whole almonds
- ground cinnamon
How to
- In a skillet, combine the sugar, water, and vanilla powder, and bring to a boil until the sugar dissolves.
- Add the almonds and reduce the heat, stirring well.
- Keep stirring as the sugar crystallizes and continue stirring even after it reverts to a grainy sugar consistency.
- Once the sugar starts to melt slightly and becomes glossy around the almonds, pour everything onto a sheet of parchment paper and sprinkle with cinnamon.
- Note that not all the sugar should melt; leave some sugar clumps around the almonds to your liking.
Lämna gärna ett svar