Kan man få nog av saffran vid den här tiden på året? Jag tycker nog inte det. Så här har jag gjort brända mandlar med ett sockrigt saffranshölje. Så fantastiskt gott.
Passar jättebra tillsammans med glöggen (och allt annat med för den delen).
Brända mandlar med saffran
1 liten burk
Ingredienser
- 1,5 dl strösocker
- 0,5 dl vatten
- 0,5 g (1 krm) saffran
- 3 dl sötmandel
Gör så här
- Koka samman socker, vatten och saffran i en gryta eller traktörpanna och låt det koka tills sockret löst upp sig.
- Tillsätt mandeln och sänk värmen, rör om ordentligt.
- Fortsätt att röra medan sockret kristalliserar sig och får en smulig sockerkonsistens.
- När sockret återigen börjar smälta och blir lite blankt runt mandlarna, häll ut allt på ett bakplåtspapper. (Sockret ska inte smälta helt utan det ska vara kvar lite sockerklumpar runt mandlarna.)
- Förvara i en burk med tätslutande lock i rumstemperatur.
Dubbla inte receptet eftersom sockersmeten och mandlarna behöver lite utrymme i pannan. Gör hellre i två omgångar.
Candied almonds with saffron
1 small jar
Ingredients
- 135 g granulated sugar
- 50 ml water
- 0.5 g saffron
- 150 g whole almonds
How to
- Boil the sugar, water and saffron in a wide pot or pan and let it boil until the sugar dissolves.
- Add the almonds and lower the heat, stirring well.
- Continue to stir while the sugar crystallizes to a crumbly sugar consistency.
- When the sugar starts to melt again and becomes a little glossy around the almonds, pour it all out on a baking sheet. (The sugar should not melt completely, there should still be some lumps of sugar around the almonds.)
- Store in a jar with a tight-fitting lid at room temperature.
Do not double the recipe as the sugar and almonds need some space in the pan. Rather do it in two batches.
Lämna gärna ett svar