Äntligen är det 1 december och julbaket är i full gång. Vi har pyntat med adventsljusstakar i fönstren, M's spelande tomteverkstad står och snurrar i fönstret så fort hon är hemma och vi har skaffat en liten liten gran till balkongen. Fint och mysigt, precis som man vill ha det när det är som mörkast.
Brända mandlar med en liten ton av lakrits blir första receptet nu i december. Gott, enkelt och en jättefin present att ge bort till någon du tycker om.
Brända mandlar med lakrits
2,5 dl
Ingredienser
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk lakritspulver
+ ev. lite extra - 0,5 dl vatten
- 2,5 dl sötmandel
- ev. lite havssalt
Gör så här
Koka samman socker, vatten och lakritspulver i en gryta eller traktörpanna och låt det koka tills sockret löst upp sig.
Tillsätt mandeln och sänk värmen, rör om ordentligt.
Fortsätt att röra medan sockret kristalliserar sig och antar en smulig sockerkonsistens.
När sockret återigen börjar smälta lite och blir lite blankt runt mandlarna, häll ut allt på ett bakplåtspapper och strö eventuellt över lite mer lakritsgranulat och lite havssalt.
Tänk på att inte allt socker ska smälta utan bara sådär som du tycker är lagom, det ska vara kvar lite sockerklumpar runt mandlarna.
OBS! Dubbla inte receptet eftersom sockersmeten och mandlarna behöver lite utrymme i pannan. Gör hellre i två omgångar.
anneliesblomsterochbakverk säger
Åh så gott!
Krii's Kitchen säger
Tack vännen, ja dom blev väldigt goda och med en lagom lakritssmak för min del. 🙂
Sandras Matkrypin säger
Jag ÄLSKAR brända mandlar! Jul med en ny touch, med lakrits 🙂
Krii's Kitchen säger
Ja det blev riktigt gott. Lagom mycket lakritssmak för mina smaklökar. 🙂