Krii's Kitchen

  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Blåbärskola med kardemumma

    2024-12-19

    Till receptet
    The recipe
    Blåbärskola med kardemumma

    Denna blåbärskola är en lite nordisk twist på julens klassiska gräddkola. Jag har kryddat med kardemumma eftersom det är en krydda som passar så himla bra tillsammans med blåbär och jag blev verkligen inte besviken. Dessutom fick de en vackert mörklila färg. De är ett gott tillskott till alla andra kolarecept jag vanligtvis lagar den här tiden på året.


    Blåbärskola med kardemumma

    ca 75 kolor

    Ingredienser

    • 75 g glykos
    • 500 g strösocker
    • 250 g blåbärspuré, ca 400 g mixade och blåbär
    • 250 g (2,5 dl) vispgrädde
    • 50 g smör
    • 20 g (4 tsk) pressad citronsaft
    • 0,5 vaniljstång eller 0,75 tsk vaniljpulver
    • 1 tsk malen kardemumma

    Gör så här

    1. Klä en form, ca 20×20 cm, med bakplåtspapper.
    2. Om du använder vaniljstång, dela den på längden och skrapa ur fröna.
    3. Mät upp alla ingredienser i en kastrull.
    4. Koka upp och låt koka på hög värme, under full uppsikt. Purén har en tendens att sjunka till botten och brännas, så konstant omrörning rekommenderas.
    5. Ta av kastrullen från plattan då kolan nått 127°C, gör ett kulprov* om du är osäker.
    6. Plocka ur vaniljstången ur kolasmeten.
    7. Häll upp kolan i den bakplåtspappersklädda formen. Låt svalna ca 4 timmar i rumstemperatur, skär sedan i bitar och slå in i smörpapper. Förvara torrt och svalt.

    *Kulprov gör du genom att hälla några droppar kolasmet i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en liten fast kula mellan fingrarna, då är den klar.


    Bilberry caramels with cardamom

    makes about 75

    Ingredients

    • 75 g glucose syrup
    • 500 g granulated sugar
    • 250 g bilberry purée, about 400 g mixed and strained bilberries
    • 250 g heavy cream
    • 50 g butter
    • 20 g (4 tsp) fresh lemon juice
    • 0.5 vanilla pod or 0.75 tsp vanilla powder
    • 1 tsp finely ground cardamom

    How to

    1. Dress a square baking tin, about 20×20 cm, with parchment paper.
    2. If you use a vanilla pod, divide it lengthwise and scrape out the seeds.
    3. Measure all the ingredients in a saucepan.
    4. Bring to the boil over high heat and let it boil under full supervision. The purée tends to sink to the bottom and burn, so constant stirring is recommended.
    5. Remove the pan from the heat when the caramel has reached 260°F (127°C). If you are unsure your caramel is ready, do a test*.
    6. Remove the vanilla pod from the caramel.
    7. Pour the caramel into the baking paper-lined tin. Allow to cool for about 4 hours at room temperature, then cut into pieces and wrap in baking paper or candy wrapping paper. Store dry and cool.

    *How to test that the caramel is ready: Drip some hot caramel into a glass of cold water, if you can make a smal ball off it, it's ready.


    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Key Lime Pie
      Key Lime pie
    • Jordnötsglassar
      Jordnötsglassar – mini pops (LCHF)
    • Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
      Vaniljmarinerad citrus med maränger och grädde
    • Saffranskaka med ricotta och mandel
      Saffranskaka med mandel och apelsin (glutenfri)

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot

    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)

    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma

    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM


    The Muscat grape is probably the most delicious ty
    The Muscat grape is probably the most delicious type of grape I’ve ever eaten. Apparently, it’s one of the world’s oldest and most aromatic grape varieties. Buy some and try for yourself if you spot them in the store! 🍇
.
Muscat-druvan är nog den godaste sortens druva jag någonsin ätit. De är visst en av världens äldsta och mest aromatiska druvor. Köp hem och test själv om du ser dem i butiken. 🍇
.
This is my entry to the February Challenge by Food Art Project: #FoodArtBlushBloomProject
@ful.filled
@thesouthasiankitchen
@woodrow_studios
@foodartproject
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #foodandflatlay #stilllifefoodphotography #foodartproject #PhotographyChallenge


    An unsweetened and gluten-free banana bread is, in
    An unsweetened and gluten-free banana bread is, in my opinion, always a great choice for breakfast or a snack. Here, the banana provides all the sweetness, and I prefer to enjoy it with butter and a sprinkle of flaky salt.
.
Ett osötat och glutenfritt bananbröd är i mitt tycke aldrig fel som frukostmacka eller till mellis. Här är det bananen som ger all sötning och jag äter det helst med smör och lite flingsalt.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #simplefood #lowcarbfood #lowcarbmeal #lowcarbrecipes #lowcarbeating #lchf #lchffood #weekendbaking #bananabread #breakfast #frukost


    What are your plans for Valentine’s Day? We’re
    What are your plans for Valentine’s Day? We’re going to enjoy some good food and drinks and play board games. It will be a lovely evening with the family. Maybe we’ll make this thyme and lime cocktail – an aromatic and tangy drink that suits most occasions.
.
Vad ska ni göra i dag på Alla Hjärtans Dag? Vi ska äta och dricka något gott och spela brädspel. Det kommer bli en fin kväll med familjen. Kanske gör vi denna timjan- och limecocktail som är en aromatisk och syrlig drink som passar till de flesta tillfällen.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails


    This zesty ginger shot is guaranteed to wake you u
    This zesty ginger shot is guaranteed to wake you up in the morning.
.
Denna riviga ingefärsshot väcker dig garanterat om morgonen. 
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #rawgingershot #gingerrecipes #gingershot


    Swedish sticky chocolate cake with dulce de leche
    Swedish sticky chocolate cake with dulce de leche whipped cream and raspberries. This, my friends, is one of the best ”fika” I know. 
.
Kladdkaka med vispad kola-grädde och färska hallon. Detta, mina vänner, är en favorit när det kommer till fika.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #weekendbaking #dessert #eatdessertfirst #fika #swedishfika #kladdkaka #swedishstickychocolatecake #chocolatecake


    Raspberries. Perfect in a pie with vanilla custard
    Raspberries. Perfect in a pie with vanilla custard.
.
Hallon. Perfekta i en paj tillsammans med vaniljsås.
.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #weekendbaking #dessert #eatdessertfirst #raspberries #dessertpie


    %d