Att göra sitt eget äppelmos är det enklaste av det enkla. I den här snabbkokade varianten så blir äppelsmaken kraftig och att tillsätta lite vanilj ger den det lilla extra.
Ät till frukostgröten, granolan eller som en snabb dessert i glas med lite lite mjölk.
Använd dig gärna av svenska äppelsorter om du hittar några i din butik. Har du lyxen att ha egna äppelträd eller känner någon du kan få av så säger jag grattis. Det känns ändå som att det smakar lite extra gott då, eller hur?
Äppelmos med vanilj
ca 6 dl
Ingredienser
- 1 kg äpplen, gärna svenska
- 1 dl vatten
- 2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
- 2,5 dl syltsocker
Gör så här
- Skala äpplena, kärna ur och skär dem i små bitar.
- Lägg äppelbitar och vatten i en kastrull och mixa slätt med en stavmixer.
- Tillsätt vaniljextrakt och syltsocker och låt det koka i 5 minuter.
- För slätare mos, mixa ytterligare lite till.
- Häll upp på rena burkar och förvara kallt.
Apple sauce with vanilla
makes about 600 ml
Ingredients
- 1 kg apples
- 100 ml water
- 2 tsp vanilla extract or vanilla sugar
- 240 g jam sugar
How to
- Peel the apples, core them and cut into small pieces.
- Put apple pieces and water in a saucepan and mix smooth with a stick blender.
- Add vanilla extract and jam sugar and let it boil according to the instructions on your brand of jam sugar.
- For a smoother apple sauce, mix it a little more.
- Pour into clean jars and store cold.
Lämna gärna ett svar