Denna äppelmarmelad är min absoluta favoritmarmelad. Helt underbar tillsammans med getost eller varför inte ha den på frukostmackan när du vill lyxa till det?
Äppelmarmelad med vanilj och calvados
ca 5 dl
Ingredienser
- 0,5 citron
- 4 st äpplen av fast sort, t.ex. Discovery
- 0,5 vaniljstång
- 2 msk vatten
- 4 msk calvados
- 2,5 dl syltsocker
Gör så här
- Riv citronskalet grovt och skär bort det vita på citronen. Skär fruktköttet i bitar.
- Kärna ur äpplena, klyfta dem och skär klyftorna i tunna skivor.
- Lägg citronskal, citronbitar och äppelskivor i en rostfri kastrull.
- Dela vaniljstången, skrapa ur fröna och lägg stång och frön i kastrullen. Tillsätt vatten, koka upp och sjud tills äppelbitarna börjar bli mjuka, ca 7–8 minuter. Rör om försiktigt då och då.
- Rör ner calvados och syltsocker och koka upp.
- Ta upp vaniljstången och häll upp marmeladen på väl rengjorda och varma burkar. Låt kallna och förvara burkarna svalt.
Recept: Elisabeth Johansson
Lämna gärna ett svar