
Snart är min väntan över och på nyårsafton kommer det bjudas på någon form av lyxig cocktail med denna äppellikör med vanilj. Alltså doften och färgen! Helt underbar, om jag får säga det själv.


Det tar ca 2 månader innan den bör drickas, från att du börjar med den, men du själv gör inte speciellt mycket. Förutom att vänta och längta på att den ska bli klar.
Min tanke är att använda den i olika cocktails, jag dricker sällan likör som den är, och jag tar gärna emot tips på vad ni tror skulle passa bra till.
Men kan i alla fall säga att redan nu smakar den härligt fräscht av äpple och doftar ljuvligt.
Detta är även en otroligt fin present att ge bort till den som har det mesta. En fin flaska ett litet snöre med en lapp som talar om innehållet och du har en uppskattad present. Jag vet att i alla fall jag skulle bli jätteglad för lite egentillverkad likör.

Äppellikör med vanilj
ca 70 cl
Ingredienser
- 500 g äpplen, gärna svenska sorter
- 5,5 dl vodka
- 1 vaniljstång
- 3 dl strösocker
Gör så här
- Tvätta äpplen och skär dem i tunna skivor, gärna med en mandolin. Du behöver inte skala och kärna ur dem.
- Lägg äppelskivor och vodka i en stor burk eller skål och sätt på ett lock eller täck över med plastfolie. Ställ svalt i 2–3 veckor. Blanda runt lite då och då.
- Dela vaniljstången på längden och tillsätt den till äpplena och vodkan. Blanda runt ordentligt och låt stå i ytterligare 2–3 veckor.
- Sila av likören med hjälp av en finmaskig sil eller silduk ner i en ren skål eller tillbringare. Krama ur så mycket vätska du kan.
- Tillsätt strösocker och rör om tills allt löst sig och häll upp på väl rengjord flaska.
- Ställ likören mörkt och svalt. Det tar 3–4 veckor för smakerna att utvecklas helt.
Apple and vanilla liqueur
About 700 ml
Ingredients
- 500 g apples
- 550 ml vodka
- 1 vanilla pod
- 270 g granulated sugar
How to
- Wash the apples and cut them into thin slices, preferably with a mandolin. You do not need to peel and core them.
- Put apple slices and vodka in a large jar or bowl and put on a lid or cover with plastic wrap. Keep cool for 2–3 weeks. Stir a little now and then.
- Cut the vanilla pod lengthwise and add it to the apples and vodka. Stir well and let stand for another 2–3 weeks.
- Strain the liqueur using a fine-mesh strainer into a clean bowl or jug. Squeeze out as much fluid as you can.
- Add sugar and stir until everything is dissolved and pour into a well-cleaned bottle.
- Set the liqueur in a dark and cool place. It takes 3–4 weeks for the flavours to develop.
Sara säger
Hej
Denna likör ska jag testa 🙂 men jag undrar vart du har köpt flaskan på bilden?
Krii's Kitchen säger
Hej.
Jag tror att flaskan är en glöggflaska från Systembolaget köpt förra året. Minns ej vad den hette.
Mvh Ulrica
Maria säger
Hej! Det vill jag testa men undrar på steg 6
Ska man stänga flaskan direkt efter fyllning?
Hälsning
María Elena
Krii's Kitchen säger
Hej. Ja men precis. Sätt på en kork när du fyllt flaskan/flaskorna och sedan låt likören stå och mogna till sig i smakerna.
Med vänlig hälsning, Ulrica
Solveig Schyllert säger
Kan man göra något med de urkramade äpplena?
Krii's Kitchen säger
Bra fråga! Jag har faktiskt inte provat det. Jag tänker att spriten drar ur både smak och färg från äpplena och att det som då blir över inte är så gott att använda till annat. Dessutom kanske det blir lite väl hög alkoholhalt i det man ska tillaga. Men jag har som sagt inte provat själv. Om du kommer på ett sätt får du gärna tipsa mig.
Med vänlig hälsning,
Ulrica
Jonas Andersson säger
Jag gjorde marmelad. Tydlig alkoholsmak däremot.
Krii's Kitchen säger
Hej Jonas.
Vad är det för marmelad du gjort? Vet inte vad du refererar till riktigt.
Med vänlig hälsning,
Ulrica