Att få äpplen från någons fruktträd är en lyx och av dessa vackert röda små äpplen gjorde jag äppelchips.
Jag har inte tillsatt något socker utan det är bara äpplen som hyvlats tunt och sen fått torka i ugnen några timmar. Sött, syrligt, sprött och gott blev det.
Det blir också gott att göra likadant med päron.
Äppelchips
1 burk
Ingredienser
- 2–4 äpplen (fast sort)
Gör så här
- Sätt ugnen på 100°C.
- Tvätta och torka av äpplena.
- Hyvla dom tunt på en mandolin eller med en osthyvel (ca 1–2 mm tjocka), du behöver inte kärna ur dom. Lägg ut dom på två bakplåtspappersklädda ugnsplåtar (dom får inte överlappa varandra).
- Sätt den ena plåten på den nedersta falsen i ugnen och den andra på den mittersta. Låt ugnsluckan stå lite öppen hela tiden för att få ut den fuktiga luften.
- Efter 1 timme, lossa skivorna från bakplåtspapperet och byt plats på plåtarna.
- Låt äppelskivorna torka i ugnen i ytterligare 2,5–3 timmar och byt plats på plåtarna en gång till.
- Förvara i en burk med tätslutande lock.
Lämna gärna ett svar