Att få äpplen från någons fruktträd är en lyx och av dessa vackert röda små äpplen gjorde jag äppelchips.
Jag har inte tillsatt något socker utan det är bara äpplen som hyvlats tunt och sen fått torka i ugnen några timmar. Sött, syrligt, sprött och gott blev det.
Det blir också gott att göra likadant med päron.
Äppelchips
1 burk
Ingredienser
- 2–4 äpplen (fast sort)
Gör så här
- Sätt ugnen på 100°C.
- Tvätta och torka av äpplena.
- Hyvla dom tunt på en mandolin eller med en osthyvel (ca 1 mm tjocka), du behöver inte kärna ur dom. Lägg ut dom på två bakplåtspappersklädda ugnsplåtar (dom får inte överlappa varandra).
- Sätt den ena plåten på den nedersta falsen i ugnen och den andra på den mittersta. Låt ugnsluckan stå lite öppen hela tiden för att få ut den fuktiga luften.
- Efter 1 timme, lossa skivorna från bakplåtspapperet och byt plats på plåtarna.
- Låt äppelskivorna torka i ugnen i ytterligare 2,5–3 timmar och byt plats på plåtarna ytterligare en gång till.
- Förvara i en burk med tätslutande lock.
Apple chips
makes 1 jar
Ingredients
- 2–4 apples (firm varieties)
How to
- Set the oven to 210°F (100°C).
- Wash and dry the apples.
- Thinly slice them on a mandolin or with a cheese grater (about 1 mm thick), you don't need to core them. Lay them out on two parchment-lined baking trays (they must not overlap each other).
- Place one sheet on the bottom shelf of the oven and the other on the middle shelf. Leave the oven door slightly open at all times to allow the moist air to escape.
- After 1 hour, remove the slices from the parchment paper and switch places on the baking trays.
- Leave the apple slices to dry in the oven for another 2.5–3 hours and switch the trays one more time.
- Store in a jar with a tight-fitting lid.
Tip! You can do the same kind of chips with pears.
Lämna gärna ett svar