
Apelsin- och chokladkaka är en favorit som har hängt med i många år. Jag har bakat den som stor sockerkaka, minimuffins och här som minsockerkakor. Bakar du muffins behöver du använda dig av en muffinsplåt eftersom det är en tung smet och små papperformar inte orkar hålla den på plats

Vill du ha en söt och lätt rosa glasyr på kakan rekommenderar jag att göra den med blodapelsin eller blodgrape. Rör samman 2 msk pressad saft med ca 2 dl florsocker. Testa dig fram till den konsistens du vill ha.
Apelsin- och chokladkaka
1 kaka
Ingredienser
- 150 g smör
- 2,5 dl socker
- 1 tsk vaniljsocker
- 3 st ägg
- 4 dl vetemjöl
- 1 tsk bakpulver
- 1 apelsin, rivet skal
- 1 dl apelsinjuicekoncentrat
- 100 g mörk choklad, grovt hackad
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Smörj och bröa en sockerkaksform, ca 1,5 liter.
- Rör smör, socker och vaniljsocker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget under omrörning.
- Blanda mjöl, bakpulver och rivet apelsinskal.
- Rör försiktigt ner mjölblandningen växelvis med juicen i smeten.
- Rör ner den hackade chokladen i smeten och häll smeten i formen.
- Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Känn med en sticka, den ska inte vara kladdig. Låt kakan kallna.
Vill du göra mindre kakor eller muffins av smeten, glöm då inte att minska tiden. Minimuffins ca 12–15 minuter, muffins och dessa minisockerkakor ca 20 minuter. Känn efter med en sticka, du får pröva dig fram, den ska inte vara kladdig.
Kristina Elfström-Johansson säger
Hej. Hur många mini sockerkakor blir det ungefär. Jag har en silikonform med minisockerkakor tänkte använda den.
Krii's Kitchen säger
Åh jag vet faktiskt inte riktigt. Jag använde smeten till 12 minumuffins och 4 sådana här minisockerkakor. Men säg att det kan bli mellan 8-10 stycken? Min silikonform ger bara 6 stycken nämligen så jag gjorde lite blandat. 😀