Denna vaniljglass med passionsfrukt och vit choklad är gräddig och söt med ett guldgult och syrligt innehåll. Detta kan nog vara en av de godaste smakkombinationer enligt mig.
Vaniljglass med passionsfrukt och vit choklad
6–8 små glasspinnar
Ingredienser – Vaniljglass
- 0,5 vaniljstång
- 2 dl mjölk 3%
- 1,5 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- 1 dl socker
Ingredienser – Fyllning
- passionsfruktscurd, eller annan valfri curd
Ingredienser – Chokladtopping
- 0,5 dl rapsolja
- 275 g vit choklad av god kvalitet
Gör så här
- Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.
- Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85°C under vispning. Det får inte koka! Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Sila av och låt svalna. Låt glassmassan stå i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
- Kör i glassmaskin tills den är krämig.
- Fördela lite av glassen i pinnglassformarna, ringla lite passionsfruktscurd över och avsluta med att fylla upp med mer glass. Placera formarna på en plan yta i frysen och låt stå över natten.
- Värm sakta upp matolja och choklad i ett vattenbad tills chokladen nästan är helt smält. Ta bort från värmen och rör tills chokladen är helt smält.
- Låt den svalna i rumstemperatur och doppa sedan glasspinnarna, lägg på en bricka med bakplåtspapper och ställ in i frysen igen.
- Förvara glassarna i en burk med tätslutande lock.
Blir chokladtoppingen för kall och skulle stelna kan du värma upp den lite i mikron eller över ett vattenbad. Den håller ca 1 månad i kylskåpet.
Vilket gott recept på glass! Som tur är ser det ut som att det soliga vårvädret kommer att hålla i sig ett tag till. 🙂
Ja jag hoppas verkliken på det. 🙂