Detta fantastiska väder vi har här i Göteborg bara kräver att jag lägger upp ett glassrecept, så här kommer det. Denna vaniljglass med kola och choklad är precis som en liten mini-Magnum.
Ha det superhärligt i sommarvärmen!
Vaniljglass med kola och choklad
6–8 små glasspinnar
Ingredienser – Vaniljglass
- 0,5 vaniljstång
- 2 dl mjölk 3%
- 1,5 dl vispgrädde
- 3 äggulor
- 1 dl socker
Ingredienser – Kolasås
- 1 dl vispgrädde
- 0,75 dl ljus sirap
- 0,3 dl strösocker
Ingredienser – Chokladtopping
- 0,5 dl rapsolja
- 275 g mörk choklad av god kvalitet
Gör så här
Häll alla ingredienser till kolasåsen i en kastrull och koka upp.
Låt det sjuda under omrörning tills såsen tjocknar och blir ljusbrun, det tar ca 10 minuter.
Låt den kallna.
Dela och skrapa ur vaniljstången. Koka upp mjölk, grädde och vaniljstång med frön i en tjockbottnad rostfri kastrull. Ställ åt sidan.
Vispa äggulor och socker fluffigt. Häll den varma gräddmjölken i äggsmeten under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud till 85°C under vispning. Det får inte koka! Kyl ner kastrullen i ett kallt vattenbad. Sila av och låt svalna. Låt glassmassan stå i kylen i en inplastad bunke, gärna över natten.
Kör i glassmaskin tills den är krämig.
Fördela lite av glassen i pinnglassformarna, ringla lite kolasås över och avsluta med att fylla upp med mer glass. Placera formarna på en plan yta i frysen och låt stå över natten.
Värm sakta upp matolja och choklad i ett vattenbad tills chokladen nästan är helt smält. Ta bort från värmen och rör tills chokladen är helt smält.
Låt den svalna i rumstemperatur och doppa sedan glasspinnarna, lägg på en bricka med bakplåtspapper och ställ in i frysen igen.
Förvara glassarna i en burk med tätslutande lock.
Blir chokladtoppingen för kall och skulle stelna kan du värma upp den lite i mikron eller över ett vattenbad. Den håller ca 1 månad i kylskåpet. Det blir troligen kolasås över och då är det bara att ha den till annat.
Ann Ulmstedt
Dina glassar är otroligt fina. Hur doppar du dem i chokladen? I ett högt glas? På en tallrik
Från sött till salt
Tack vad roligt att du gillar dom. 🙂 Jag använder ett smalt glas. Det blir lättare och mindre kladd. Ha det fint!
cekt
Använder du silikonformar till glasspinnarna? Funderar på om det är värt att investera i.
Från sött till salt
Hej, ja det stämmer. Dessa är gjorda i silikonformar. Det är väl värt att investera i och jag rekommenderar minivarianten. Hemmagjord glass är så mäktig och mättande att jag tycker den vanliga "Magnum-storleken" blir fööör stor.
cekt
Tack, då ska jag kolla efter små silikonformar!
Från sött till salt
Dom finns lite överallt nu när det har blivit poppis att göra egen glass. Lycka till!