Ett inslag på julbordet som jag hoppas ska vara återkommande är denna grönkålspaj. Vi får se om den är så god som den såg ut och doftade. Det är alltid härligt med vegetariska alternativ.
Kör lugnt på vägarna, ni som ska ut och åka.
Grönkålspaj
1 paj
Ingredienser – Pajdeg
- 2,5 dl vetemjöl
- 75 g smör
- 0,75 dl kesella
Ingredienser – Fyllning
- 250 g färsk grönkål
- 3 st rödlökar
- smör
- salt och peppar
- 2 dl cheddarost, riven
- 2 dl valnötter, grovhackade
Ingredienser – Äggstanning
- 3 st ägg
- 2 dl vispgrädde
- 1 dl mjölk
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C.
- Nyp ihop mjöl och smör till en grynig massa med fingrarna.
- Tillsätt kesellan och arbeta snabbt ihop till en degen.
- Tryck ut den i pajform med hög kant, ca 24 cm i diameter.
- Nagga med gaffel och låt stå kallt 30 minuter.
- Skölj grönkålen. Ta bort den tjocka nerven i mitten, grovhacka och koka den i lättsaltat vatten i några minuter.
- Låt rinna av.
- Skala och skiva löken.
- Fräs lök och grönkål i smör på inte alltför hög värme. Salta och peppra efter smak. Ställ åt sidan.
- Förgrädda pajskalet i ca 10 minuter i mitten av ugnen.
- Vispa ihop äggstanningen.
- Lägg i kålblandningen och osten i det förgräddade pajskalet.
- Slå på äggstanningen och strö över valnötterna.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 35–40 minuter.
- Servera pajen varm, ljummen eller kall.
Recept: Monika Ahlberg
Lämna gärna ett svar