Världens enklaste bröd att baka måste ändå vara filmjölksbröd. Ingen deg som behöver jäsa utan rör bara ihop smeten, häll ner den i en form och grädda direkt i ugnen.
Brödet blir väldigt saftig och smakrikt. Jag föredrar att äta det tillsammans med t.ex. en vällagrad hårdost eller lite färskost.
Filmjölksbröd
2 bröd
Ingredienser
- 1 dl vetemjöl
- 5,5 dl grahamsmjöl
- 2 dl rågmjöl
- 2 tsk bikarbonat
- 2 tsk salt
- 1 dl pumpakärnor
- 2 dl solroskärnor
- 1 dl linfrön, hela
- 2 dl rågkross
- 2 dl mörk sirap
- 1 l filmjölk
- 3 msk pumpakärnor, att strö över
- 3 msk solroskärnor, att strö över
Gör så här
- Sätt ugnen på 175°C.
- Klä två avlånga brödformar med bakplåtspapper.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål.
- Blanda sirap och filmjölk i en skål.
- Blanda ihop alla ingredienser. Fördela smeten i formarna och strö över solroskärnor och pumpakärnor.
- Grädda formarna på nedersta falsen i ugnen i 1 timme.
- Lägg eventuellt över aluminiumfolie om brödet börjar bli bränt.
- Ta ut bröden ur ugnen och låt dem vila i formarna en liten stund. Vänd sedan upp bröden på ett galler och låt svalna under bakduk.
Lämna gärna ett svar