Krii's Kitchen

  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
menu icon
go to homepage
  • Mat
  • Sött & bröd
  • Att dricka
  • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • search icon
    Homepage link
    • Mat
    • Sött & bröd
    • Att dricka
    • Något litet
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest
  • ×

    Moster Gerds pepparkakor

    2020-12-02

    Till receptet
    The recipe
    Pepparkakor

    Dessa pepparkakor är mina absoluta favoriter. Det blir ingen jul för mig utan moster Gerds pepparkakor.

    Moster Gerd var egentligen min mormors syster men vi barn kallade henne ändå för moster. Min familj tillbringade alltid flera veckor varje sommar hos henne och hennes man i en liten röd stuga mitt inne i skogen utanför Mariestad. En sådan där stuga där man blev röd av målarfärgen när man lutade sig mot husgaveln. En stuga där man fick springa till utedasset om natten för man var rädd för fladdermössen. Vi grillade korv i den öppna spisen, spelade krocket och kastade pil. Ingen kunde vara så rolig som morbror Gösta, som vi älskade att leka med honom, och ingen kunde laga mat som moster Gerd.

    Pepparkakor

    Dessa pepparkakor är mildare i smaken än de flesta andra pepparkakor och otroligt spröda. Det händer att jag tar en kaka eller två även om sommaren om dom finns kvar i frysen.

    Pepparkakor

    Moster Gerds pepparkakor

    ca 400 stycken

    Ingredienser

    • 500 g smör, rumsvarmt
    • 6 dl socker
    • 2 msk mörk sirap
    • 1,5 msk mald nejlika
    • 1,5 msk mald ingefära
    • 2 ägg
    • 14 dl (840 g) vetemjöl
    • 2 msk bikarbonat

    Gör så här

    1. Rör ihop smör, socker, kryddor och ägg.
    2. Blanda vetemjöl och bikarbonat i en separat bunke.
    3. Blanda allt med en elvisp till en slät deg (jag brukar använda degkrokarna). Häll ut den på ett bakbord och knåda ihop den till fyra bollar och plasta in i plastfolie.
    4. Låt degen vila i kylskåpet, gärna till nästa dag.
    5. Ta ut degen i god tid eftersom den behöver bli rumstempererad innan du bakar ut den.
    6. Sätt ugnen på 200°C.
    7. Kavla ut degen tunt på mjölat bakbord, stick ut kakor och grädda mitt i ugnen ca 6 minuter.

    Tips!
    Dela degen i flera delar och ta fram lite då och då när du har tid över för att baka istället för att baka ut allt på en gång. Degen håller sig bra i 4 veckor i kylskåpet.



    Aunt Gerd's gingerbread cookies

    makes about 400

    Ingredients

    • 500 g butter, room temperature
    • 550 g granulated sugar
    • 2 tbsp molasses or dark syrup
    • 1.5 tbsp ground cloves
    • 1.5 tbsp ground ginger
    • 2 eggs
    • 840 g all-purpose flour
    • 2 tbsp baking soda

    How to

    1. Stir together butter, sugar, spices and eggs.
    2. Mix flour and baking soda in a separate bowl.
    3. Mix everything together to a soft dough.
    4. Divide the dough into 4 pieces and wrap in plastic wrap.
    5. Let the dough rest in the fridge, preferably until the next day.
    6. Take out the dough from the fridge as it needs to be at room temperature.
    7. Set the oven to 400°F (200°C).
    8. On a lightly floured surface, roll out pieces of dough to about 5 mm thickness. Cut out cookies with a cookie cutter and bake in the middle of the oven for about 6 minutes (depending on the size).

    Tip!
    Take out a little dough from the fridge now and then when you have time to bake instead of baking everything out at once. The dough stays well for 4 weeks in the refrigerator.


    Gilla detta:

    Gilla Laddar in …

    Du kanske också gillar

    • Citron- och rosmarinkakor
      Citron- och rosmarinkakor
    • Jordgubbssylt med vanilj
      Jordgubbssylt med vanilj
    • Pepprig nötmix
      Pepprig nötmix
    • Glöggkola med mandel
      Glöggkola med mandel

    Lämna gärna ett svar Avbryt svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

    Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är Jag-2024_Presentation.png

    Hej och välkommen, vad härligt att du har hittat hit! Jag heter Ulrica och här hoppas jag att du ska hitta svaret på den svåra frågan "Vad blir det för mat?" och inspiration till vad du vill bjuda på vid nästa fika eller fest.

    Matinspiration för alla tillfällen helt enkelt.

    Läs mer

    FRUKOST-TIPS

    • Raw Ginger shots
      Raw ginger shot
    • Bananbröd (lchf)
      Bananbröd (lchf)
    • Chiapudding med kokos och kardemumma
      Chiapudding med kokos och kardemumma
    • Blåbärssmoothie
      Blåbärssmoothie

    Footer

    INSTAGRAM

    What could be a more delicious sweet treat in the What could be a more delicious sweet treat in the summer than ice cream? 🍦
.
Vad kan vara en godare sötsak på sommaren än glass? 🍦
.
.
#foodstylingandphotography #icecreamlover #icecreamtime #foodphotography #kriiskitchen #homemadeicecream #foodstories #stilllifefoodphotography #summerflavours #summerrecipes #icecreamlovers
    My favourite summer berry has to be the strawberry My favourite summer berry has to be the strawberry. 🍓🌸
.
Mitt favoritbär i sommartider måste ändå vara jordgubben. 🍓🌸
.
.
#foodstylingandphotography #foodphotography #kriiskitchen #foodstories #stilllifefoodphotography #summerflavours #summerrecipes #strawberries #jordgubbar #summerberries
    Give your ice cubes that little something extra. 🌸🌼
.
Ge dina iskuber det där lilla extra. 🌸🌼
.
.
#foodstylingandphotography #kriiskitchen #stilllifefoodphotography #flowericecubes #icecubes
    Summer is here, and before it’s over, I will hav Summer is here, and before it’s over, I will have eaten my own weight in strawberries. 🍓
.
Sommaren är här och innan den är över har jag ätit min egen vikt i jordgubbar. 🍓
.
.
#summerflavours #foodphotography #foodstories #foodstylingandphotography #kriiskitchen #foodandflatlay #strawberries
    A strawberry's best friend has to be lime sugar. 🍓
Recipe:
1 lime, zest
90 g granulated sugar
1️⃣ Mix the zest from the lime together with the granulated sugar.
2️⃣ Serve with fresh strawberries.
.
En jordgubbes bästa vän måste ändå vara limesocker. 🍓
Recept:
1 lime, rivet zest
1 dl strösocker
1️⃣ Blanda samman zest från lime tillsammans med strösockret.
2️⃣ Servera tillsammans med färska jordgubbar.
.
.
#summerrecipes #summerflavours #foodstories #kriiskitchen #foodphotography #foodstylingandphotography #strawberries #limesugar
    Rhubarb Gin & Tonic. 🩷 Recipe: 200 g rhubarb 40 Rhubarb Gin & Tonic. 🩷
Recipe:
200 g rhubarb
400 ml gin
1. Rinse, trim and slice the rhubarb.
2. Pour the gin into a glass jar or pitcher and add the rhubarb.
3. Place a lid or cover with plastic wrap and place in the refrigerator for 1–2 days.
4. Strain the rhubarb and pour into a bottle. Store in the refrigerator.
.
Rabarbergin & Tonic. 🩷
Recept:
200 g rabarber
400 ml gin
1. Skölj, ansa och skiva rabarbern.
2. Häll upp gin i en glasburk eller kanna och tillsätt rabarbern.
3. Sätt på ett lock eller täck över med plastfolie och ställ in i kylskåpet 1–2 dagar.
4. Sila av rabarbern och häll upp på en flaska. Förvara i kylskåpet.
.
#kriiskitchen #foodstories #foodphotography #foodstylingandphotography #beveragephotography #drinkphotography #drinksofinstagram #cocktails #summerflavours #summerrecipes #rhubarbgin #rhubarbrecipes
    %d