
När vi firade att M fyllt 5 år så blev det tårta med ett lite rosa tema och i går när en av M's bästa kompisar från Göteborg kom och hälsade på så blev det en glasstårta med Frost-tema.
Ju längre veckan gick och ju närmre fredagen kom så blev M mer och mer exalterad och hon riktigt vibrerade när det väl ringde på dörren. Det var jätteblygt i ungefär 5 minuter och sen så var allt som vanligt igen. Alltså det var så härligt att se dom och mitt mammahjärta blev alldeles varmt. 🙂

Tårtan är hur enkel som helst att göra, men det tar lite tid eftersom det är bäst om glasslagren fryser mellan varven.
Glasstårta med Frost-tema
6–8 personer
Ingredienser
- 2,5 l vaniljglass
- 0,75 l blåbärsglass
- 0,5 l blåbärssorbet
- 1 pkt Oreo cookies
- ev. lite blå geléfärg
- strössel
Gör så här
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, 18–20 cm i diameter och ca 10 cm hög. Klä gärna sidorna på formen med t.ex. klippta längder av plastfilm eller bakplåtspapper för att få fina släta kanter. Låt gärna plastfilmen gå över kanten för att den ska kunna bli extra hög.
- Dela på kexen och skrapa bort fyllningen, krossa dom i mellanstora bitar. Häll ut dom i botten på formen så att det blir en tunn botten som glasstårtan sedan kommer att vila på (och inte glida runt på tårtfatet när den smälter).
- Ta fram 0,75 liter av vaniljglassen och vispa den mjuk med en elvisp. Bred ut den över de smulade kexen och ställ in i frysen någon timme.
- Ta fram blåbärsglassen och gör samma sak. För att få en lite blåare färg (om man vill det) tillsätt lite blå geléfärg. Ta ur formen ur frysen och bred ut blåbärsglassen över vaniljglassen. In med formen i frysen igen i någon timme.
- Ta fram ytterligare 0,75 liter vaniljglass och upprepa som tidigare.
- Blåbärssorbeten vispas mjuk tillsammans med ca 0,25 liter vaniljglass och ev. lite blå geléfärg.
- Avsluta med det sista av vaniljglassen och dekorera med strössel.
- När det är dags för kalaset, ta fram tårtan ur frysen och ta ur den ur formen och lägg över på ett fat. Ställ in den i kylskåpet och låt den tina upp i ca 30 minuter för att lättare kunna skära i den.






Ida säger
Vilken fin Frosttårta! Jag blev inspirerad att göra något liknande till min dotter, fast med Pippi.
Vad är bilden på Elsa gjord i för material? Den ser lite "plastig" ut. Har du själv gjort den?
Krii's Kitchen säger
Tack så mycket! ?
Elsabilden är bara utskriven på lite tjockare papper och fastlimmad på en tandpetare. Lätt som en plätt. ✨
/Ulrica
Ida säger
Oh smart! ?
Josefine säger
Hur kan den vara så hög? Har du gjort i olika springformar och sen lagt ihop dom? 🙂
Krii's Kitchen säger
Hallå.
Den är gjord i en 18 cm springform som är ca 10 cm hög. Jag brukar även klä sidorna på formen med t.ex. klippta längder av plastfilm och låta den gå högre än kanten för att få extra höga och släta kanter.
Mvh Ulrica
Adela säger
Vi ska försöka göra denna till helgen, hur många pers räcker den till på ett ungefär? Superbra tips på caketoppern 😀
Krii's Kitchen säger
Vad kul att du gillar den. Den räcker till 6-8 personer. Den är gjord på nästan 4 liter glass. Lycka till. 😀
Nina säger
Jättefin tårta! Vad händer om jag inte fryser den mellan lagren? Tror du den blir isig?
Krii's Kitchen säger
Tack! Nej den kommer inte bli isig men att frysa den mellan lagren gör jag bara för att få skarpa kanter mellan färglagren. Om du du vill ha en lite mer ”böljande” färgeffekt så kan du lägga på glasslagren direkt efter varandra. 😀
Nina säger
Tack för snabbt svar. Skall prova göra alla lager på en gång. Tiden vill inte riktigt räcka till 😅
Krii's Kitchen säger
Nej men det fattar jag. Det blir nog jättefint. 👍🏻😀
Z säger
Hej. Tror du det går att skära 14 mindre tårtanbitar?Kommer ha en hel kladdkaka i botten. Vi har annat fika också till barnen.
Krii's Kitchen säger
Det tänker jag att du kan. Allt handlar ju om hur mycket annat som finns, hur stora barnen är etc. Du kan också ta en lite större form och bara öka på ingredienserna lite. Här handlar det ju inte om att baka och ha exakta mått.
Hoppas i vilket fall att barnen kommer gilla den.
Med vänlig hälsning,
Ulrica
Theresia Normark säger
Kan jag göra denna tårta kvällen innan kalaset? Ha den i frysen över natten
Soliga hälsningar
Krii's Kitchen säger
Åh ja men det är absolut meningen att göra den i förväg (allt för att slippa stressa). Du kan göra den veckan innan om du vill det, det är ju glass. 😀🎉 Lycka till. Med vänlig hälsning, Ulrica
Emma säger
Hej! Ska testa göra denna till dottern som fyller 4 år. Vad tror du om att ha krossade maränger som botten istället för krossade kakor?
Krii's Kitchen säger
Det tro jag kommer fungera utmärkt. Botten är först och främst till för att inte glasstårtan ska börja glida omkring när den smälter. Hoppas dottern kommer gilla den. 😀🥳🎉
Kristina Olsson säger
Hej! Fantastisk tårta! Tänkte försöka göra en liknande fast med enhörningstema… Ville bara höra. Hur fäster du bakplåtspappret/filmpappret i formen? Med tejp? Jag har testat lite och bakplåtspappret på sidorna vill verkligen inte stanna kvar i formen…
Krii's Kitchen säger
Hej!
Kul att du gillar glasstårtan och enhörningstema låter ju hur fint som helst.
Ja det är lite trixigt att använda sig av bakplåtspapper istället för sån där tårtplast som man kan klä in kanterna i. När jag har använt bakplåtspapper så har jag faktiskt tagit lite lite smält glass på fingret och smetat ut på väl valda ställen på formens insida så att pappret sätter sig fast litegrann. Och sen försökt pressa glassen från mitten och utåt så att det inte direkt fastnar i pappret och sen dras runt när du jämnar ut. Lite svårt att förklara i text men jag hoppas att du fattar vad jag menar.
Lycka till!
Med vänlig hälsning, Ulrica