Tortilla med potatis och chorizokorv. gott och matigt. Man kan äta den som mellanmål eller tillsammans med andra tapas-rätter, varm eller kall.
16 bitar
200 g chorizo
1,5 dl olivolja
500 g potatis, skalad och tunt skivad
2 scharlottenlökar, finhackade
5 ägg
50 g manchegoost, riven
1,5 tsk salt
Värm 1 msk av olivoljan i en stekpanna och stek chorizon i några minuter, lägg åt sidan.
Värm resten av olivoljan i stekpannan och lägg ner potatisen. Den ska nästan täckas av olivoljan. Stek på låg värme i ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk. Rör om då och då så att det inte bränner fast, potatisen ska inte få färg.
Tillsätt löken när det återstår 5 minuter. Häll över i ett durkslag och låt oljan rinna av, men spara oljan.
Vispa ägg luftigt och vänd ner potatis, lök, chorizo, riven ost och salt.
Häll tillbaka ca 2 msk av oljan i stekpannan. Häll ner potatis- och äggblandningen, stek tortillan utan omrörning tills den börjar stelna. Lossa runt kanterna med en stekspade och vicka på pannan så att äggsmeten rinner ner längs kanterna.
Lägg ett fat över stekpannan när tortillan har stelnat på ovansidan och vänd upp och ner på pannan så att tortillan hamnar på fatet. Låt den sedan glida ner i pannan igen med ovansidan neråt. Stek i några minuter tills tortillan är fast.
Lägg upp på ett fat och låt svalna något. Skär i trekanter och servera den varm eller kall.
Tortillan kan göras två dagar i förväg och förvaras i kylskåpet. Värm den eventuellt innan servering i ugnen i 5–10 minuter på 150°C.
Recept: Lisa Eisenman Frisk, Monica Eisenman
Lämna gärna ett svar