Jag glömmer hela tiden av att smulpaj kan varieras i det oändliga. Både när det kommer till smulorna likväl som fyllningen. Här är något nytt jag aldrig testat innan. Svarta vinbär. Tänker mest på saft och gelé, men det här var riktigt gott.
Smulpaj med rabarber och svarta vinbär
8 bitar
Smulor
150 g kallt smör
3 dl vetemjöl
1 dl socker
1 tsk kardemummafrön, stötta i mortel
2 msk kallt vatten
Fyllning
3 rabarber
2 dl svarta vinbär
0,5 dl socker
0,5 msk potatismjöl
- Värm ugnen till 225°C.
- Skär smöret i tärningar och blanda ihop alla ingredienserna i en bunke till en grynig massa. Lägg hälften av smulorna i botten på en pajform, ca 24 mm i diameter, och platta till dem något.
- Grädda i 6–7 minuter. Ta ur formen och gör i ordning fyllningen.
- Skala och skär rabarbern i bitar, lägg i en bunke och strö över vinbären, sockret och potatismjölet.
- Lägg fyllningen i pajformen och strö över resten av smulorna.
- Grädda längst ner i ugnen i 20–25 minuter.
- Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Recept: Elisabeth Johansson
Lämna gärna ett svar