Snälla sluta köp de där, i mitt tycke, löjliga påsarna i frysdisken med smulpaj i ena änden och frukt- och bärfyllning i andra. Smulpaj är ju det lättaste som finns i bakväg. Det kan helt enkelt inte gå fel. Eller ja, så länge du inte glömmer av den i ugnen. Men jag gissar att den goda doften som sprider sig i hemmet från ugnen gör dig påmind innan det händer.
8 bitar eller 5 små portionspajer
5 äpplen
2 msk socker
1 tsk kanel
150 g smör, kallt
2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 dl havregryn
Värm ugnen till 225°C.
Kärna ur äpplena och skär dem i tunna bitar. Lägg bitarna i en bunke, strö över socker och kanel och vänd runt.
Skär smöret i tärningar och blanda hastigt ihop med vetemjöl, socker och havregryn till en grynig massa.
Fördela hälften av smulorna i en pajform och grädda i ca 7 minuter. Ta ur pajen ur ugnen och sänk temperaturen till 200°C.
Fördela äppelbitarna över pajbotten och strö över resten av smulorna. Grädda i ytterligare 20–25 minuter. Små portionspajer gräddas i ca 15 minuter.
Servera med vaniljsås eller vaniljglass.
Lämna gärna ett svar