Royalepaj passar till alla tillfällen. Man kan förbereda den långt i förväg och frysa in den ogräddad. Man tar bara fram den och gräddar den direkt från frysen, men jag har då tyckt att den behöver stå inne i ugnen något längre.
Fransk Royalepaj med hallon och lime
ca 12–14 bitar
Mördeg
150 g kallt smör
4 dl vetemjöl
0,5 dl florsocker
1 st ekologiskt ägg
0,5 msk kallt vatten
Royalesmet
6 st ekologiska ägg
4 dl kesella 10%
2 dl crème fraiche
2 dl strösocker
200 g mandelmassa
Fyllning
rivet skal av 2 lime
3 dl färska hallon (eller frysta)
1 näve mandelspån
Nyp ihop tärnat, kallt smör med vetemjöl och florsocker.
Tillsätt ägget och vattnet och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte.
Plasta degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Kavla ut och klä en pajform med mördeg.
Vispa samman alla ingredienser till royalesmeten med riven mandelmassa och fyll det ogräddade pajskalet till 2/3. Riv limeskalet över pajsmeten och strö över hallon och mandelspån.
Grädda pajen långt ner i ugnen i 30–40 minuter tills den stannat till och fått en gyllene färg.
Recept: Leila Lindholm
Lämna gärna ett svar